Hopp til innhold

Her skaper døde lemen trafikkfare

– Ikke vært så mange på 40 år, mener forsker.

Lemen Kvalsund 1

Overkjørte lemen i hopetall kan utgjøre en fare for trafikken på RV 94 mellom Kvalsund og Hammerfest. Det mener Statens Vegvesen.

Foto: Allan Klo / NRK

Døde lemen ligger bokstavelig talt strødd på riksvei 94 mellom Hammerfest og Kvalsund i Vest-Finnmark. Nå er det blitt så mange at Statens Vegvesen mener det kan bli en fare for trafikksikkerheten.

– Slik det er nå er det mest estetisk. Folk kan synes det er ubehagelig å kjøre på, sier seksjonsleder for drift og vedlikehold hos Statens vegvesen i Finnmark, Tor Inge Helander.

– Men, blir det verre og det begynner å regne vil det bli glatt og sleipt og kan utgjøre en fare for trafikksikkerheten.

Lemen Kvalsund 2

Statens Vegvesen vurderer nå om de skal koste de døde dyrene av veien for å unngå trafikkfarlige situasjoner.

Foto: Allan Klo / NRK
– Vil koste dem av veien

Ifølge Helander er det strekningen på bildet som er verst, men også i området rundt Alta har det vært mange lemenoverkjørsler på sensommeren.

– Vi diskuterer nå om vi må få fjernet dyrene fra veien, og er i dialog med de som drifter veien i forhold til å få kostet dem av veien.

Helander kan ikke huske at det har vært så mange lemen på veiene mens han har vært i vegvesenet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Ikke vært så mange på 40 år

Video Må ansette lemenvekt

VIDEO: Ved Alta lufthavn har de måtte ansette lemenvakt.

Heller ikke Lauri Oksanen, som er professor i nordlig biologi ved Høgskolen i Finnmark, kan huske et bedre lemenår i Finnmark.

– Nå gjøres ikke de offisielle målingene før senere ut på høsten, men jeg antar at sist det var så mange var i 1970, sier han.

Dyrene på veiene i Vest-Finnmark hører egentlig til på Finnmarksvidda – men mye mat og en jevnt kald vinter med mye snø har gjort at reproduseringen har skutt fart i løpet av sommeren.

– I slike tilfeller viser det seg at mange individer trekker til steder du vanligvis ikke finner mye lemen, sier Oksanen.

– Årsaken er et ønske om å overleve når det blir mindre mat til vinteren igjen.

Lemen nært

I gode lemenår trekker lemen til områder de vanligvis ikke oppholder seg i håp om å overleve vinteren, sier professor.

Foto: Allan Klo / NRK

– Vil kollapse

Allerede sist sommer spådde forskerne at dette kom til å bli en lemenholdig sommer i nord.

Oksanen tror det er liten sjanse for at kommende sommer vil bli likedan.

– Etter all sannsynlighet vil bestanden nå oppleve en kollaps. De er nå altfor mange til at det er nok mat når vinteren kommer, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark