Hopp til innhold

Sender historien sin med badeand til Stoltenberg

For to år siden giftet Marit og Joseph seg i Nigeria. Nå sitter de på hvert sitt kontinent, fordi UDI ikke tror ekteskapet dere er ekte.

Badeender

De 120 badeendene forteller historiene om norske familier som er splittet.

Foto: Trine Beathe Solberg

Bryllup

Joseph og Marit giftet seg i Nigeria, men har ikke kunnet bo sammen siden bryllupet.

Foto: Privat

Nigerianske Joseph Osaze kom som asylsøker til Norge i oktober 2008. Han bodde på et asylmottak i Harstad, og det var her de to møttes på valentinsdagen i 2009.

To uker senere fikk han avslag på asylsøknaden sin, og måtte forlate landet. UDI mente det var trygt for ham å bo i Nigeria. De fire månedene fram til han dro ble veldig intense for paret.

– Man mister hele perioden med nyforelskelse når noe sånt skjer, og forholdet blir veldig seriøst fort. Vi ble tvunget til å bli veldig godt kjent veldig fort, sier Marit, som bor på Sjøvegan i Salangen kommune.

Gift i NIgeria

Fire og en halv måned etter at de møttes, valgte Joseph å forlate landet, for å ikke risikere utvisning fra Norge i opp mot fem år.

Noen uker senere kom Marit ettertil Nigeria, og de giftet seg. Så søkte de om familiegjenforening på den norske ambassaden i Nigeria.

Marit og Joseph sin historie er bare en av 120 som statsministeren får overlevert på tirsdag.

Badeender til Statsminsteren

Da skal den ferske organisasjonen «Grenseløs kjærlighet» overlevere 120 badeender med lapper med historiene til familier som venter på familiegjenforening, eller har fått et familiemedlem utvist fra landet.

– All oppmerksomhet som Stoltenberg har fått for sin omsorg for anda «Veranda» er bakgrunnen for at vi ønsker å komme med budskapet på badeender, forteller Trine B. Solberg i organisasjonen.

«Grenseløs kjærlighet» mener at veldig mange norske familier blir skadelidende på grunn av innvandringspolitikken knyttet til familiegjenforening og utvisning. Lappene på endene forteller om ektepar som sitter i hvert sitt land og barn med en foreldre som er sendt ut av landet.

– Umenneskelig ventetid

– Dagens praksis bryter blant annet med Barnekonvensjonen og den Europeiske Menneskerettskonvensjonen, sier Solberg.

Med endene og deres budskap håper organisasjonen å endre dagens praksis.

Nesten to år etter bryllupet er saken ennå ikke avgjort, og mens søknaden behandles kan ikke Joseph komme inn i Norge.

– Det er umenneskelig lenge å vente. Jeg var så naiv, og trodde at saken ville være løst i løpet av et år. Og ett år skulle vi klare å være borte fra hverandre, sier Marit.

Proformaekteskap

Nå har de bare møttes en gang siden bryllupet, da Marit besøkte Joseph i Senegal tidligere i år. Nå er den daglige kontakten på telefon og nett.

– Det er en alvorlig ting å inngå ekteskap, men dette var for godt til å gi slipp på. Vi var for glade i hverandre, sier Marit.

Men UDI avslo søknaden om familiegjenforening, fordi de mente paret hadde inngått ett proformaekteskap. Nå er saken anket.

– Blant årsakene var at han ikke kunne svare på enkelte spørsmål om familien min. I tillegg kom aldersforskjellen mellom oss, sier Marit.

Joseph (27) er ti år yngre enn kona.

Nært forhold

I tillegg til Marit har hennes mor og tenåringsdatter også skrevet hver sin lapp til badeendene som skal leveres til Statsministeren.

– Mamma har fått et veldig nært forhold til Joseph selv om hun ikke snakker engelsk, og datteren min syns det er veldig trist å bare snakke med ham på telefon, sier Marit.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark