Hopp til innhold

Gir ikke barnehjemsbarn erstatning

Tidligere barnehjemsbarn i Finnmark mener de blir urettferdig behandlet. Kommunene i fylket vil ikke gi dem erstatning for omsorgssvikt og overgrep.

I Oslo, Bergen og Stavanger er det laget egne ordninger hvor barnehjemsbarn får opp til 725 000 kroner i erstatning. Slike ordninger fins ikke i kommuner i Finnmark. Tidligere barnehjemsbarn i Alta, Yngve Brox Guldbjørnsen, sier det handler om likeverd.

– Vi har en gruppe tidligere barnehjemsbarn som har vært utsatt for en del grove ting, og de bør ha samme rettigheter som alle andre. Det har med at man skal føle at man er like mye verd om man er fra Finnmark eller Oslo, sier han.

 

– Mangler penger

Omsorgssvikt og overgrep var hverdagen til et ukjent antall barnhjemsbarn i Norge. Flere steder kunne dette pågå fordi kommunene ikke førte skikkelig tilsyn med institusjonene. Alta og Tana var her de to store barnehjemskommunene, men her er det ingen planer om å gjøre det samme.

– Det koster for mye penger, sier ordfører i Tana, Ingrid Smuk Rolstad.

Heller ikke i Alta vil ordfører Geir Ove Bakken gi erstatning.

– Vi synes i all hovedsak at dette er statens ansvar, sier Bakken.

– Kommunens ansvar

Barnehjemsbarna kan i dag søke erstatning fra Staten, men Guldbjørnsen mener kommunen må ta sitt ansvar.

– Det viser seg i Finnmark at både kommuner og fylkeskommunen ikke har tatt det ansvaret de skulle for de tidligere barnehjemsbarna. Det synes jeg de skal stå til ansvar for, på lik linje med andre kommuner rundt omkring i landet, sier han.

Nå vil han starte ei støttegruppe for tidligere barnehjemsbarn i Finnmark. Målet er at de sammen skal få kommunene på banen.

– For mange er dette traumatisk. De ønsker å gå videre i livet. De vil ikke at det skal rives opp i ting hele tiden. Derfor ønsker vi å gå samla ut å si at nå er vi kommet i mål, sier Guldbjørnsen.