Hopp til innhold

Mer gass funnet i Barentshavet

Tidiligere i år startet prøveboringer på Norvarg-prospektet med stor optimisme. Nå er det funnet gass.

West Phoenix

Boreriggen West Phoenix, som nå har gjort gassfunn på Norvarg.

Foto: Niclas Eliasson/Seadrill

Tidligere i vår startet leteboringene 250 kilometer nord for Hammerfest , og lisenspartner Rocksource anslo da rundt 260 millioner fat oljeekvivalenter i utvinnbare ressurser i området.

Norvargfunnet som ble offentliggjort torsdag gjelder gassforekomster i området, men størrelsen på funnet er fortsatt ikke kjent.

Ikke overrasket

– Det er alt for tidlig å si noe konkret, og om dette er produserbart. Vi vil gjennomføre en gasstest i løpet av juli, og deretter analysere resultatene. På det grunnlaget vil man kunne mene noe om omfanget, sier kommunikasjonssjef Dag Olaf Ringe i leteoperatør Total E&P til NRK.

Ringe sier funnet ikke er overraskende.

– Når man borer har man alltid forventninger om å gjøre funn, så det er ok at man nå har påvist gass, sier han.

Video leteboring

Leteboringa på Norvarg-prospektet startet i mai.

Foreløpig viser brønndata at det kan være gass på tre ulike nivåer, og nå starter arbeidet med å undersøke ytterligere i området.

– Nå skal man bore videre inn til nivået man har gjort avtale med myndighetene på. Det er cirka 4200 meter, sier Ringe om boreoperasjonene som er ventet å fortsette i flere uker.

– Kan være like stort som Skrugard

Ifølge Offshore.no har operatøren Det norske anslått at Norvarg-prospektet kan inneholde mellom 80 og 160 millioner fat oljeekvivalenter, mens Rocksource altså har et noe høyere anslag.

Funnet Statoil gjorde på Skrugard er tidligere anslått å inneholde mellom 100 og 250 millioner fat, mens selskapet i ettertid har oppjustert sine anslag.

Prospekter i Barentshavet

Norvarg-prospektet i Barentshavet ligger i lisens 535, helt nord på dette kartet.

Foto: Google Maps/OED

Flere nyheter fra Troms og Finnmark