Hopp til innhold

Se Hitlers elskerinnes unike feriefilm fra Norge

En tidligere ukjent fargefilm fra 1939 viser Hammerfest før krigen. Og opptakene er gjort av ingen ringere enn Adolf Hitlers elskerinne, Eva Braun.

Video Eva Braun Hammerfest

VIDEO: Eva Braun (t.h.) filmet på sin ferie i nord.

Datoen er 24. juli 1939. Innbyggerne i Hammerfest feirer byens 150-årsjubileum, og et tysk turistskip ruver i bybildet, en drøy måned før Tyskland invaderer Polen og starter 2. verdenskrig.

– Det er fascinerende, og for folk i Hammerfest må det være veldig spesielt å se denne filmen, forteller Halvard Tjelmeland, professor i historie ved universitetet i Tromsø.

En habil fotograf

Adolf Hitler og Eva Braun.

Eva Braun og hennes ektemann i én dag, Adolf Hitler.

Foto: Scanpix

Hammerfest var på denne tiden godt vant med turister. Men ombord i dette skipet, befant nemlig Eva Braun seg. Hun hadde på dette tidspunktet vært Adolf Hitlers elskerinne siden 1931, noe som var en godt bevart statshemmelighet.

Den 29 år gamle kvinnen var en habil fotograf, og under turen langs norskekysten gjorde hun en rekke opptak.

Tysk norgesbegeistring

Video 2e0cb42b-17a2-49e0-8b1a-502b1c70a707.jpg

Her ser vi henne og hennes reisefølge gå i land i Hornvika ved Nordkapp. Hennes mor er til venstre, i midten er hennes yngre søster Gretl, og til høyre Eva Braun selv.

I offisielle biografier går det fram at Braun var i Norge i 1939, men det har så langt vært ukjent at hun var så langt nord som Hammerfest og Nordkapp.

– Den konkrete filmen er viktig og interessant som historisk materiale for Hammerfest. Den viser livet i byen, sommerdagene ved feiringen av 150-årsjubileumet. Filmen fra Nord-Norge viser også den tyske norgesbegeistringen, som går tilbake til 1800-tallet.

NRK fant Eva Braun-filmen først på nettstedet youtube.com. Vi sjekket så opp rettighetene, og det viste seg at den var lagt ulovlig ut der.

Vi sporet så opp rettighetshaver til å være nettstedet critcalpast.com, som vi så kjøpte visningsrettigheter hos.

– Viser bekymringsløshet

Video Eva Braun Hammerfest

Eva Brauns film fra Hammerfest. Filmen er unik i at den viser hvordan byen så ut i farger, før krigen, og ved byens 150-årsjubileum.

Men i en større sammenheng er det nok først og fremst en historisk kilde til Eva Brauns biografi, mener Tjelmeland.

– Og det viser en bekymringsløshet mellom den tyske invasjonen av Tsjekoslovakia i mars og tyske angrepet på polen i september samme året, sier professoren.

Eva Braun tok sitt eget liv i Hitlers bunker i Berlin 30. april 1945. Da hadde hun vært fru Hitler i ett døgn, knappe seks år etter at hun filmet seg selv i en blankpolert hjulkapsel i Hammerfest.

Hitler og Braun

Adolf Hitler og Eva Braun

Foto: Eva Brauns fotografier / AP