Hopp til innhold

Sendte pasientopplysninger til feil leger

Taushetsbelagte pasientopplysninger har blitt sendt feil i Helse Finnmark. Brudd mot loven sier Helsetillsynet.

Pasientjournal

Etter behandling på Kirkenes og Hammerfest sykehus har sensitive pasientopplysninger blitt sendt til feile fasleger og legekontorer.

Foto: Kar Løberg Skår / NRK

Helsetilsynet mener at Helse Finnmark har brutt spesialisthelsetjenesteloven.

Etter behandling på Kirkenes og Hammerfest sykehus har pasientopplysninger blitt sendt til feile fasleger og legekontorer.

Alvorlig

Fylkeslege i Finnmark Karin Straume ser alvorlig på dette:

– De har da ved noen anledninger sendt ut epikriser til leger som ikke har noen berettiget krav på de opplysningene. De har sendt til leger som verken er pasientens fastlege, eller som har vært den som har henvist pasienten.

Personvernet innen helsesektoren skal beskytte deg og meg mot at sensitive personopplysninger kommer på avveie. Nå kan NRK fortelle at det er store brister i Helse Finnmarks sikkerhetssystem, som sender disse sensitive opplysningene mellom leger og sykehus.

– Helsetilsynet i Finnmark er svært opptatt av at alle pasienter skal kunne stole på at personlige opplysninger om dem ikke kommer til uvedkommende. Derfor er det alvorlig når det skjer, og da må vi gå etter og se hvorfor det har skjedd, og hva virksomheten må gjøre for å rette det opp, sier Straume.

Varslet om svikten i 2008

Allerede i 2008 tok kommunelege Tom Viken kontakt med Helse Finnmark og fortalte at noe var galt med systemet.

Epikriser, det vil si rapporter om sykehusopphold, fra sykehusene i Kirkenes og Hammerfest, havnet hos feil leger, og hos leger i andre kommuner. Men da ingenting hendte, anmeldte Viken tilslutt saken til Helsetilsynet.

Helsetilsynet startet så en utredning, og konklusjonen er altså at Helse Finnmark har brutt spesialisthelsetjenesteloven.

– Kan stole på Helse Finnmark

Kommunikationsrådgiver i Helse Finnmark Jon Are Nilsen sier likevel at folk kan stole på at personopplysninger ikke kommer på avveie.

– Dette er et stort problem som hele helse-Norge sliter med, og som er komplett. Det er et sikkerhetshull som har vist seg å være vanskelig å tette, men vi tar problemet svært alvorlig og tror at vi nå nærmer oss en løsning, sier Nilsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark