Hopp til innhold

Nå kan det bli dyrt å bli reddet på Svalbard

Sysselmannen vil begynne å kreve at forsikringsselskapene betaler for redningsaksjoner på Svalbard.

Henting med helkipoter kan bli dyrt på Svalbard i framtiden.

Henting med helikopter kan bli dyrt på Svalbard i framtiden.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Forskjellen nå fra tidligere er at vi vil være mer konsekvente på å kreve forsikringsdekning. Dette er en plikt som pålegges turoperatører og individuelle reisende som er meldepliktige, sier konstituert assisterende sysselmann, Marianne Linnestad.

Sysselmannen vil nå kreve den forsikringspliktige til å betale kostnadene for søk eller redning.

Fastboende får større frihet

Fastboende på Svalbard vil derimot ha større bevegelsesmuligheter enn tilreisende, og vil ikke bli påkrevd det samme.

– Det er fordi vi mener at lokalbefolkningen har større kunnskap om ferdsel rundt Svalbard, og fordi vi mener at de på hjemstedet sitt kan få lov til å bevege seg i større grad uten formelle hindringer, forteller Linnestad.

Tilreisende vil fortsatt kunne be om redning eller søk rundt Longyearbyen og Ny-Ålesund uten at det kreves refusjon fra Sysselmannen.

66 redningsaksjoner i fjor

I fjor rykket Sysselmannen ut på 66 redningsaksjoner, og så langt i år er det registrert 16 redningsoperasjoner. Flere må nå betale for disse redningsoperasjonene.

– Vi ønsker ikke at det offentlige skal ta disse kostnadene. Det vil derfor være opp til den enkelte å henvende seg til sitt forsikringsselskap i etterkant.

– Hvor mye koster det?

– Det varierer. Vi har to ulike saker nå, hvor den ene må betale 10.000, mens den andre må betale 70.000. Det varierer ifra hvor det er hen, og hvilke ressurser som blir brukt, sier Linnestad.