Hopp til innhold

Leter etter ni personer i Finnmark

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet i Vest-Finnmark har sammen med Røde Kors iverksatt en redningsaksjon i Olderfjord i Porsanger etter at to skuterfølger har kjørt seg bort i uværet.

– Det er snakk om to skuterfølger som kom bort fra hverandre, der det er to personer i det ene og sju personer i det andre, forteller operasjonsleder i Vest-Finnmark politidistrikt, Asgeir Aule.

Ifølge politiet vet ikke følgene hvor de befinner seg. Det skal være snakk om seks menn og tre kvinner i 20-årene - alle sammen undom fra Hammerfest. De meldte fra om at de hadde kjørt seg bort i 9-tida.

– Kan ta flere timer

Terje Lind er lokalkjent i området, og forteller at de forbereder seg til å dra opp på fjellet med scootere for å lete etter de savnede.

– Det kan ta en og en halv til 2 timer å komme opp. Det er dårlig vær, flatt lys og kraftig vind, forteller han.

Han skal sammen med to andre kjentfolk og Røde kors bistår politiet med å lete etter gruppen.

– Vi har hatt kontakt med den store gruppen. De har søkt ly ved en høyspentmast, som vi vet hvor er. Men de er selv usikre på hvordan de skal komme seg der ifra. Mens den andre gruppen vet vi ikke hvor er hen ennå, sier han.

– Dårlig kledd

Uværet rundt Olderfjord

Uværet herjer i Olderfjord. Det skal være mye vind, og dårlig sikt.

Foto: Valerius Hildonen-Nilsen

Lind forteller at flere skal være dårlig kledd.

– Noen har ikke scooterdresser på seg, og det er så kraftig vind at det er vanskelig å holde seg på føttene - så det kan være svært kaldt der oppe nå, sier han.

Terje Wikstrøm, stabssjef i Vestfinnmark politidistrikt, bekrefter at flere ikke er godt kledd.

– Ja, noen i følge er tynt kledd. Det vi vet er at det er ungdom ifra Hammerfest, som ikke er kjent i området. Vi har vært i kontakt med Forsvaret for å kunne bruke beltevogner hvis ikke snøscooterne når frem, sier operasjonslederen.

SeaKing kan ikke bistå

Frode Iversen, ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, forteller at de ikke kan bistå med helikoper i redningsaksjonen ennå. Klokken 12.05 gjorde de et forsøk, men måtte lande igjen etter at det blåste for mye.

– SeaKingen kan av sikkerhetsmessige årsaker ikke ta av ennå. Det er 48 knop vind, med 62 knop i kastene ved Banak. Da er det uforsvarlig å starte opp motoren, ettersom man risikerer at helikopteret kan vippe rotoren og slå den i bakken, sier han.

Foreløpig venter de på at vinden skal løye, for at helikopteret kan tas ut.

– Ved første mulighet vil vi forsøke, sier Iversen.

Krisesenter opprettet

Poltiet melder klokken 16 om at det er opprettet et kommunalt kriseteam og pårørendesenter i Hammerfest.

Kommunens kriseledelse har etablert et pårørendesenter i Gjenreisningsmuseet samt fått på plass kommunens kriseteam med lege og annet hjelpepersonell.

Pårørende og andre kan møte opp der, eller ta kontakt på telefon. Mer informasjon finnes på Hammerfest kommunes hjemmesider.

Pårørende kan ringe følgende telefonnr: 78 40 29 23

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark