Hopp til innhold

Fraflytta hus ble iskunst

90 tonn is, bygd bit for bit rundt et fraflyttet hus i Kvalsund, like ved Hammerfest.

Video Still Life

Et fraflyttet, sjøsamisk hus. Frosset i is, bokstavelig talt. Slikt skaper interesse, lørdag ble prosjektet Still Life åpnet.

Det er utgangspunktet for kunstprosjektet «Still Life», som gjør et forsøk på å stoppe tiden – og som kanskje får oss til å stoppe opp i en hektisk hverdag.

– Huset her har vi passert år etter år uten egentlig å legge merke til det. Nå er det plutselig mye mer synlig, smiler Wenche Stenvoll - som besøkte huset under åpningen lørdag.

– Blåste nesten bort

I ukevis har iskunstnere kuttet opp hundrevis av isblokker, og med hårfin nøyaktighet plassert disse rundt huset, som ligger like ved riksvei 94, tre mil fra Hammerfest.

– Det er jo 7 meter høyt og sannsynligvis det største som har vært gjort i Norge. Vi har trengt mye stillaser og tidvis har det vært så mye vind at vi nesten har blåst avgårde, forteller iskunstner Peder Istad.

Været har virkelig vært en utfordring for kunstneren.

– Stillasene måtte tjores fast mot vinden og det har vært snøfokk, og til og med sprutregnet det en dag - det var det verste, sier Istad.

– Mer enn et hus bygget i is

Reaksjonene under åpningen av utstillingen lørdag var positive, mange hedret iskunstneren og de andre som står bak prosjektet.

– I begynnelsen handlet det mest om det rent visuelle - jeg så muligheten til å lage noe svært vakkert og fint, sier Kjell-Erik Ruud, idéskaper og kurator bak Still Life.

Prosjektet Still Life er ikke bare et fraflyttet hus bygd inn i is. I følge kunstnerne handler det om å fryse et øyeblikk og et hjem som vitner om folks bosetting, og fraflytting, og om levd liv.

– Still life berører motsetninger mellom sjøsamiske og reindriftssamiske grupper, mellom norske og samiske befolkningsgrupper, og fornorskningspolitikken, og gjenreisninga av Finnmark, sier Ruud.

Nedsmelting følges minutt for minutt

Nedsmeltingen er beregnet å ta fire måneder, og følges med kamera fra minutt til minutt.

Se webkamera som oppdaterer hvert minutt fra det innebygde huset!

Prosjektet vil etter hvert bli til en film, som skal vises både i Norge og internasjonalt.

Samtidig foregår en annen del av prosjektet foregår i Gjenreisningsmuseet i Hammerfest. Her viser fotograf Oddleiv Apneseth bilder som er tatt inne i huset, og Mona Nordaas stiller ut installasjonskunst.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark