Hopp til innhold

PR-byrå med kritikk av ”Snøballkrigen”

Diskusjonen rundt tv-serien "Snøballkrigen" fortsetter. Kommunikasjonsbyrå mener serien skader omdømmet til befolkningen.

Yukigassen
Foto: f(x) produksjoner AS

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

517.000 personer så Snøballkrigen på NRK forrige uke. Det var 30 prosent av de som så på TV det aktuelle tidspunktet. Serien er dermed ett av de 20 mest sette programmene på TV sist uke, og danket blant annet ut Greys Anatomy på TV 2.

Men diskusjonen rundt tv-serien har også spred seg. Og tidligere har serien blitt kritisert for å framstille finnmarkinger som late og med lav arbeidsmoral.

Nå frykter også bransjen som arbeider med PR og omdømme at serien kan ha negativ effekt.

– Skulle hatt godt betalt

Wenke Pedersen

Wenke Pedersen i PR-byrået Blått Blikk media er ikke begeistret for 'Snøballkrigen'.

Wenke Pedersen, i kommunikasjonsselskapet Blått Blikk media i Vadsø, mener at serien allerede har skadet Vardø.

– Jeg arbeider mye med omdømme for kommuner. Og jeg skulle hatt godt betalt for å ta på meg oppdraget med Vardø nå.

Pedersen arbeider tett med næringsliv i Sør-Norge. En av utfordringene er å få folk og næringsliv opp til nord. Hun forteller at hun allerede har opplevd at inntrykket sørpå ikke er helt positivt.

– De spør om det er slik det er? Og om folk i Vardø ikke vil arbeide? Det synes jeg ikke er særlig morsomt. Jeg blir bekymret når jeg også vet at vi er i en posisjon hvor det er mye arbeid i Finnmark akkurat nå, og jeg synes dette er synd for det skjer så mye spennende i Vardø.

Positiv til utlevering

Hun understreker at hun synes det er tøft at vardøværingene viser seg fram og at de tør og utlevere seg.

– Å profilere byen sin på snøballarrangement synes jeg er veldig stilig. Og det er mye varme i serien – som for eksempel besteforeldrene som tar ansvar og slikt.

– Men blir det ikke feil å generalisere omdømmet til Vardø med hvordan enkeltmennesker framstilles?

– Jo, jeg forstår det. Og vi har jo for eksempel late ungdommer i alle byer. Men det er noe med å knytt opp historiene til enkeltpersoner, som blir representativt for helheten. Slik har vi sett det i Maria Amelie saken også. En enkeltskjebne blir på en måte representativt for en hel gruppe, og medieverden vil alltid fokusere på disse fortellingene. Det blir jeg litt deprimert av, for jeg elsker Finnmark og er opptatt av at det skal gå bra her, forteller hun.

Skiftet mening

Hans Kristian Amundsen

Statssekretær Hans Kristian Amundsen

Foto: Ođđasat / NRK

Tidligere Nordlys-redaktør, Hans Kristian Amundsen, har tidligere vært en av kritikerne til den nye serien. Da han ble spurt om hva han mente etter første episode var det lite positivt fra den ferske statssekretæren i Fiskeridepartementet.

– Da jeg skulle se første episode trodde jeg at jeg skulle få himmelblå, og så kom det der. Jeg fikk litt bakover-sveis. Bildet var av røykende, drikkendes finnmarkinger med mye bannskap. Alt var klisjé og jeg syntes det ble litt mye, forteller han.

Nå har derimot pipa fått en annen lyd.

– Jeg synes det har kommet seg. Heldigvis er det ikke førsteinntrykket som står igjen nå, sier Amundsen.

– Fornøyd med resultatet

Det er Vardø-ordfører Rolf Einar Mortensen (Ap) uenig i. Han har tidligere svart på kritikken om den negative framstillingen av vardøværinger.

– Nei, mine bysbarn viste seg frem usminket som andre, sa han da.

Anita Brækkan Remmen, som er med i dokumentarserien, er også fornøyd med det hun har sett.

– Det var veldig ærlig, ekstremt ærlig. Det var varme i det. Det er sånn vi er, det viser bildet av Vardø, sier Brækkan Remmen til NRK.

– Bare gamle myter

Kommunikasjonssjef i Finnmark fylkeskommune, Trond Magne Henriksen, mener dokumentarserien må tas for det den er.

– Vi må se på Vardø-serien som TV-underholdning. De som vil fortsette med gamle bilder og myter om Finnmark, får bare fortsette med det. Vi andre mener det er masse kvaliteter i Vardø og i Finnmark, framhever han.

Regissør Fridtjof Kjæreng sier han verken kunne eller ville filme Vardø-samfunnet annerledes.

– Dette er virkeligheten. Når jeg filmer i ett halvt år, så blir folk vante til meg og er seg sjøl foran kamera. Jeg føler absolutt jeg har formidlet dem med kjærlighet, sier han til NRK.

Tirsdag sendes neste episode av snøballkrigen.

Du kan se episodene fra snøballkrigene her!

Flere nyheter fra Troms og Finnmark