Hopp til innhold

– Vi har en voksende underklasse som trenger beskyttelse

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble møtt av Amnesty International da han åpnet Nansen-Amundsen-året 2011 i Tromsø søndag.

Møtt av Amnesty

Et titalls representanter fra Amnesty møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre da han åpnet Nansen-Amundsen-året i Tromsø søndag. Amnesty ønsket fokus på papirløse flyktninger.

Foto: Marita Andersen/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fridtjof Nansen var ved siden av å være polarhelt også politiker og diplomat. Som høykommissær innførte han Nansenpasset og hjalp 450.000 statsløse flyktninger, noe han ble hedret for med Nobels Fredspris.

I Tromsø ble utenriksministeren møtt av Amnesty International som etterlyste Nansens ånd i regjeringens asylpolitikk.

– Vi har en voksende underklasse i Norge som går og venter, har forhåpninger og vil være med å bidra. Kunne ikke du brukt denne anledningen med Nansen-året til å ære hans minne med å gjøre noe for de papirløse, spurte regionleder i Amnesty, Ole Gunnar Solheim utenriksministeren.

Støre var uenig med Amnesty-lederen.

– Det vil ikke være å ære Nansens minne. Å gi forhåpninger om at det å holde lenge nok ut i Norge fører til at du får bli, sender et signal hvor mange kommer til å si at dette er veien inn i Norge. Da vil vi miste kontrollen over asyl- og innvandringspolitikken og muligheten til å gi beskyttelse til de som trenger det, svarte Støre.

– Bruk Nansen-året til asylpolitikk-diskusjon

Regjeringen opplever for tiden stort press i forbindelse med utsendelsen av Maria Amelie.

Støre avviste paraleller til Nansen-Amundsen-året og «Maria Amelie-saken», men var på ett punkt villig til å gå Amnesty i møte.

– Bruk gjerne dette som bakgrunn for en debatt. Det er knapt noen land i Europa som mottar flere asylsøkere enn Norge. Vi må støtte FN, Høykommissæren, de som har etterfulgt Nansen ånd aktivt, og så må vi ta debatt om hvordan vi håndterer en verden som er på vandring. For vi lever i migrasjonens tidsalder, og det gir store utfordringer, sa Støre.