Hopp til innhold

– Slått ned som hevnaksjon

Reineier mener han fikk juling etter nyttårsfest fordi han har fortalt om krangling i reindrifta.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nyttårsfesten endte ikke lykkelig for Johan Mathis Kemi.

Etter å ha vært på et utested i Karasjok tidligere på nyttårsaften, ble han slått ned på åpen gate, og fikk flere beinbrudd i hodet, skriver Finnmark Dagblad.

– Det dreier seg om flere personer fra flere av mine nabosidaer. De ga tydelig uttrykk for sin misnøye med min reindriftsutøvelse. Jeg har også før blitt truet av de samme personene. Dette er en konflikt mellom flere familier som strekker seg tilbake til 70-tallet, sier Kemi til avisa.

LES OGSÅ:

Gjeng kom etter ham

Kemi stilte tidligere i høst opp for blant andre NRK og Finnmark Dagblad og fortalte om det han som en liten reineeier oppfatter som problematisk i reindrifta.

Han sa blant annet at han følte seg skviset av de store sidaene og fryktet at små sidaer på sikt vil forsvinne.

Da Kemi natt til 1. nyttårsdag forlot utestedet i Karasjok, kom det en hel gjeng etter ham.

– Det var en hel gjeng som angrep meg. To stykker holdt meg mens de andre slo og sparket. Jeg husker nesten ingen ting a det som skjedde etter at de angrep meg, før jeg våknet på sykehuset i Hammerfest, sier han, og hevder det er de samme personene som tidligere har truet ham som nå sto bak angrepet.

– Svært blodig

Historien bekreftes av Per Sparbo som fant Johan Mathis Kemi. Han frykter at Kemi kunne omkommet om han ikke hadde funnet ham i tide.

– Han lå på bakken med ansiktet ned. Han var ille tilredt og svært blodig. Det var helt tydelig at han hadde fått flere kraftige slag i hodet, sier Sparbo til Finnmark Dagblad.

– Han var svært forkommen og delvis besvisstløs. Jeg dro ham inn på kjøkkenet, og fikk tilkalt ambulanse, forteller han.

Politiet i Øst-Finnmark har også loggført hendelsen.

De opplyser at en mann i 30-årene ble innlagt ved Hammerfest sykehus grunnet skader han ble påført da han ble angrepet av flere menn i Karasjok natt til 1. nyttårsdag.

– Politiet ser alvorlig på saken og har iverksatt etterforsking, skriver de i sin politilogg.

NRL-leder Nils Henrik Sara

NRL-leder Nils Henrik Sara er bekymret over det harde miljøet.

Foto: Mette Ballovara / NRK
– Kan bli veldig ampert

Leder i Norske reindriftssamers landsforbund, Nils Henrik Sara sier det er svært alvorlig om det er tilfelle at dette er en hevnaksjon fra andre reineiere.

– Dette høres tragisk ut. Hvis det som skjer på vidda, også skal trekkes inn på bygda og i lystige lag og gjøres opp der, så må vi ta det alvorlig, sier han til NRK.

– Når det blir så alvorlig som dette er det vår plikt og vårt ansvar å gjøre noe med saken, mener han.

– Har du inntrykk av at miljøet hardner til i reindrifta?

–Det har man sett siden 1978, da loven om fellesbeite kom. Fra da av har det vært smågnisninger hele veien, og det er ikke blitt bedre. Jeg ser for meg at det kan bli veldig ampert, sier Sara.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.