Hopp til innhold

– Norge har ikke god nok kontroll på transport av atomavfall

Norges Naturvernforbund advarte mot transporten av atomavfallet. De mener Norge ikke har god nok beredskap for å takle en eventuell ulykke med atomavfall.

Gunnar Album
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nordområdeansvarlig i Norges Naturvernforbund, Gunnar Album, er glad for at skipet «Puma» sprang lekk nå – etter at båten har kvittet seg med atomavfallet.

– Vi ser jo at det var en fare for ulykke da båten gikk nordover med atomavfall. Det kan skje uhell, og i tillegg er det nært kysten, sier han.

Advarte mot transport

Norges Naturvernforbund sendte den 3. desember et brev til Kystovervåkningssentralen hvor de ba om at den danske båten «Puma» blir fulgt nøye mens det går langs norskekysten.

De skriver at lasten består av høyradioaktive brenselsstaver fra en serbisk forskningsreaktor, at skipet har hatt usedvanlig mange feil i sikkerhetskontroller og at det ikke ser ut til å være spesialbygd for frakt av radioaktivt avfall.

Album mener Norge ikke har kontroll over denne type transport.

– Det er tydelig at Norge ikke har det. Norge var ikke klar over at båten kom, og vi ser den har gått veldig nært land.

– Prioritert område til neste år

Puma

Frakteskipet «Puma» fotografert på Fuglenes i Hammerfest mandag morgen.

Foto: Allan Klo/NRK

Per Strand, avdelingsdirektør i Statens Strålevern, mener de har kontroll over transporten av atomavfall langs norskekysten.

– Vi føler vi har kontroll, men vi ønsker å styrke denne kontrollen. Og både beredskapstiden og varslingstiden er et prioritert område til neste år. Det er ikke fravær av kontroll nå, men vi vil styrke den og vi vil forbedre den.

Ønsker bedre varsling

«MCL Trader»
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

For ett år siden gikk et skip med atomavfall langs norskekysten. Den gang ble ikke norske myndigheter informert.

Strand ønsker at de nasjonene som er ansvarlige for transportene skal varsle Norge i større grad enn det som skjer i dag. I dette tilfelle er det Russland.

– Vi vil utdype kontakten bilateralt og internasjonalt og formalisere samarbeidet med kystverket, sier han.

Forlis med radioaktivt material

Avdelingsdirektøren understreker at det ikke er noen strålefare knyttet til båten.

– Men det er flere scenarioer knyttet til den type uhell. Det er helt klart at et forlis med radioaktivt material ville gitt utfordringer. Både på forurensnings siden og miljøsiden. Det er ikke ønskelig, sier Strand.