Hopp til innhold

Redningsmannskap visste ikke om atomavfall

Skipper på redningsskøyta «Ulabrand» reagerer på at de ikke fikk vite at båten som skulle reddes hadde fraktet atomavfall til Russland. Han vil ikke sette eget mannskap i fare for å redde folk.

Puma

Frakteskipet «Puma» fotografert på Fuglenes i Hammerfest mandag morgen.

Foto: Allan Klo/NRK

Skipper Frank Nilsen ombord i redningsskøyta «Ulabrand» reagerer på at de ikke fikk informasjon om at skipet som sprang lekk utenfor Sørøya lørdag hadde fraktet atomavfall.

– Var dere klar over at det var et fartøy som hadde fraktet atomavfall?

– Nei, det visste vi ikke før i dag, sier Nilsen.

– Hva tenker du om det?

– Jeg blir litt betenkt. Vi var ikke om bord, men jeg tenker på en situasjon hvis båten var på vei østover, og vi måtte ha gått om bord uten å vite det, sier skipperen.

Losset i Murmansk

AIS og «Puma»

Så nært norskekysten går det danske skipet «Puma». I lasten har det høyradioaktivt atomavfall - beriket uran fra en serbisk forskningsreaktor

Foto: Google/ STEPHANE DE SAKUTIN

Etter å ha gått oppover hele norskekysten og østover til Russland ble frakteskipet losset i Murmansk sist torsdag.

Men lørdag klokken halv ti fikk «Ulabrand» beskjed fra Hovedredningssentralen i Bodø om at en fraktbåt var sprunget lekk utenfor Sørøya.

– Vi ankom litt før halv ti. Da hadde de selv situasjonen under kontroll. De hadde lekkasje i et rør, og lenset ut ballast, forteller Nilsen.

– Må diskutere det

Skipperen er usikker på hva han mener om atomavfallsfrakten, og hvordan norsk redningsmannskap skal forholde seg til slik transport.

– Vår jobb er å berge folk, verdier og miljø. Så strekken for å berge folk tøyer vi til det ytterste. Men dette må vi ta en diskusjon på kammerset på. Vi vil jo ikke sette eget mannskaps liv og fare på spill, eller skade folk for å berge folk. De burde kanskje opplyst om slik transport, sier Nilsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.