Hopp til innhold

Jakter på russisk skip som har stukket over grensa

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Et russisk containerskip har stukket av inn i russisk farvann etter et mulig sammenstøt med en norsk fiskebåt.

Sent torsdag kveld meldte fiskebåten «Fløgrunn» i en nødmelding at den tok inn vann – mer enn pumpene klarte å ta unna.

En time senere ble båten møtt av redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen», som begynte å slepe fiskebåten inn mot land. Ikke lenge etter gikk «Fløgrunn» ned, under dramatiske omstendigheter .

Mannskapet om bord kom seg om bord i redningsskøyta, og ble fraktet i land, hvor politiet gjennomførte et straksavhør med skipperen.

Skipperen forklarte at de plutselig hørte et brak og at båten ristet kraftig. De registrerte en stor båt med russiske bokstaver som passerte «Fløgrunn».

Fløgrund

Fiskebåten «Fløgrunn» som gikk ned utenfor Båtsfjord, etter det som ser ut til å ha vært en kollisjon med et russisk skip.

Foto: Frank Iversen

Agnar Lyng, styreformann i Utflesa Kystfiske som eier båten, snakket med skipperen like etter kollisjonen.

– Det vi er blitt fortalt, er at et russisk lasteskip eller containerskip kom inn på babord side, og dermed hadde de vikeplikt. Og det var det som gjorde at de ble truffet foran rorhuset på babord side, og tok inn vann i lugaren fremme og i maskinrom akter, sier Agnar Lyng.

Stakk over grensa

Vardø Radio, som overvåker skipstrafikken i området, fikk etter flere forsøk kontakt med det russiske skipet. Det var da på vei bort fra området hvor kollisjonen hadde skjedd, og skipperen benektet å ha vært med i noen ulykke.

Ifølge politiet skal det være snakk om det russiske lasteskipet Vladimir Timofeyev. På marinetraffic.com kan du følge skipets bevegelser. De siste registreringene fra skipet finner sted utenfor Båtsfjord, hvor det kan se ut til at skipet oppfører seg unormalt.

Etter pålegg fra Kystvaktskipet Fram, skulle det russiske skipet møte Kystvakten i et avtalt område, men det russiske skipet fortsatte rett inn i russisk farvann, skriver politiet i en pressemelding.

Kystvakta forsøkte også å komme i kontakt med det russiske skipet fredag morgen, forteller skvadronsjefen ved Kystvakten i Nord, kommandørkaptein Morten Jørgensen.

– Den russiske båten svarte ikke, og har nå forlatt norsk farvann. Vi har derfor kontaktet russiske myndigheter og bedt dem avskjære skipet.

Får hjelp fra den russiske grensevakta

Han sier kystvakten har en god dialog med sine kolleger på russisk side og at slike saker vanligvis løses greit når de er «klare og entydige».

– Slik er det vel denne gangen, sier Jørgensen.

I 12-tiden fredag stoppet et russisk grensevaktfartøy Vladimir Timofeyev i russisk farvann. Grensevakten avhørte kapteinen og undersøkte skipet.

– Det finnes ingen synlige spor av en kollisjon. Kapteinen benekter å ha vært med i noen ulykke, sier presseoffiser Aleksej Astasjkin i grensevakten i Murmansk.

Norsk kystvakt skal ha blitt informert gjennom offisielle kanaler, sier Astasjkin.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark