Hopp til innhold

Nå kan du ikke lengre kjøpe lakselodd for fiske i Alta

Med mindre du kommer fra Altaområdet, er det nå ikke mulig å delta i loddtrekninga for å få tak i fiskekort i Altaelva.

Altaelva

Denne idyllen kan alle andre enn Altaværinger, Kautokeinoinnbyggere og Loppafolk glemme å få tilgang til gjennom loddtrekning. Hvordan resten av landet kan sikre seg tilgang til fiske i Altaelva i framtida, er fortsatt usikkert.

Foto: Odd Bredal

Avgjørelsen på hvem som skal få fiskekort i Altaelva har lenge skjedd gjennom loddtrekning.

Nå har Lotterinemda avgjort at det kun er lokale innbyggere som får lov til å delta i en slik loddtrekning.

Tidligere i år bestemte Lotteri- og stiftelsestilsynet at de som står bak laksekorttrekninga, Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI), måtte stanse denne trekninga for alle.

Årsaken var lotteriloven, og det ble da argumentert med at trekninga av slike fiskekort er å anse som en gevinst på bakgrunn av den attraktive verdien det har.

– De lokale er viktigst

Ivar Leinan

Daglig leder i AIL, Ivar Leinan, er fornøyd med utfallet av dagens avgjørelse i Lotterinemnda.

Foto: Inger Elin Utsi / NRK

Daglig leder Ivar Leinan i ALI sier at de bryr seg mest om de lokale fiskerne, og at denne avgjørelsen var en seier i så måte.

– For oss var det vesentlig hvordan vi selger kortene til de lokale. Der har vi fått fullt gjennomslag, sier han.

Bakgrunnen for den ferske avgjørelsen i Lotterinemnda er at for innbyggere fra Alta, Loppa og Kautokeino er fiskekortene uomsettelige, og de kan ikke videreselges.

Per dags dato er videresalg for utenbysboende tillatt, og det er dette som gir fiskekortene en verdi, skriver Lotterinemnda i sin avgjørelse.

Siden 1954 har ALI hatt ulike varianter på trekninga til retten for å kjøpe fiskekort. I år kunne lokale betale en avgift på 200 kroner, mens utenbys betalte 400 kroner, for å delta i en trekning. Denne trekninga gir et nummer i en kø, med rett til å kjøpe et fiskekort i elva.

Kan bli dyrt for laksefiskere utenbysfra

Dermed kan man glemme å delta i en loddtrekning om å få kjøpe fiskekort til neste års laksesesong hvis man ikke er fra de nærliggende kommunene.

Men at fiskere utenbysfra nå kan ende opp med en annen løsning, ser ikke Ivar Leinan i Alta Laksefiskeri Interessentskap på som et problem.

– Det skal vi klare å etterkomme. Hvordan den trekninga vil foregå blir vedtatt i begynnelsen av desember, og vi har noen planer i bakhodet, sier han.

Leinan vil ikke spekulere i hvordan den svært attraktive fiskekorttrekninga for utenbysfiskere vil foregå i framtida, men utelukker ikke en dyrere affære for lakseturister.

– Totalt sett blir det i alle fall ikke billigere. Vi ønsker jo å ha de samme inntektene, sier Leinan.

Altaelva
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tidligere i år ble denne tv-saken laget, da AIL sto i fare for å bli nekta laksekortsalg basert på nettopp loddtrekning.

Fornøyd med utfallet

Korrespondansen mellom ALI og Lotterinemnda har foregått siden februar i år, og ALI har hele tiden argumentert med at fiskekortene ikke har en reell verdi.

– For kjøperne ligger verdien på kortene i opplevelsen av å fiske i Altaelva, hvilket ikke er en gevinst i lotterilovens forstand, skrev ALI i en av sine klager.

Det var en utenbysfisker som i utgangspunktet klaget loddtrekninga inn for Lotteritilsynet, men Ivar Leinan er svært fornøyd med det endelige utfallet saken nå har fått.

– Vi føler et ansvar for at de lokale skal få en rimelig og rettferdig tilgang på elva. Systemet vi har for lokale fiskere er et system vi har hatt gjennom mange år, og som vi har brukt store ressurser på å utvikle, sier han.

– Hadde vi blitt felt på det punktet tror jeg vi hadde vært i langt større problemer.

LES OGSÅ: Her er det tatt 5 tonn laks

Flere nyheter fra Troms og Finnmark