Hopp til innhold

– Helsevesenet er dårlige til å anmelde barnevold

Overlege ved barneavdelingen på Oslo Universitetssykehus, Jens Grøgaard kritiserer helsevesenet for å være for passive når de får mistanke om barnemishandling. Færrest anmeldelser er det i Troms og Finnmark.

Jens Grøgaard

– Det finnes kolleger som har vanskelig for å se at barn faktisk kan få voldsskader, sier overlege Jens Grøgaard.

Foto: Oslo kommune/Colorbox

– De mest alvorlige skadene, som hodeskader hos de minste barna, begynner man å forstå at det er viktig å anmelde. Når det gjelder hudskader, som blåmerker, er nok terskelen ennå høy, sier Grøgaard til NRK.no

Av 70 mistanker om fysisk mishandling av barn valgte norske sykehus å melde bare 12 til politiet, ifølge Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Hvert år rammes 1000 norske barn av mishandling. Det er barn fra null til fire år som er mest utsatt for mishandling som krever legebehandling.

Anmeldelsene uteblir

Dette handler ikke om taushetsplikt, men unnfallenhet.

Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Ole B. Sæverud

Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Ole B. Sæverud, sier anmeldelsene er fraværende i hans region.

– Jeg har jobbet noen år med dette og kan ikke komme på noen tilfeller der anmeldelsen er initiert av helsevesenet, sier Sæverud til NRK.no

Ofte viser både helsearbeiderne til taushetsplikten når de lar være å melde fra om barn med skader som følge av mishandling.

– Det er en feil bruk av taushetsplikten. Helsepersonelloven gir rett til å melde i fra når man har mistanke og straffeloven gir ved alvorlig mishandling plikt til å melde i fra. Dette handler ikke om taushetsplikt, men unnfallenhet, mener førstestatsadvokaten.

Blir trukket inn i saken

Overlege ved barneavdelingen på Oslo Universitetssykehus, Jens Grøgaard, tror det er mange årsaker til at anmeldelser uteblir.

– Det finnes kolleger som har vanskelig for å se at barn faktisk kan få voldsskader. Samtidig er det følsomt å gå inn i familier fordi da blir man selv trukket inn i saken. Det fører til at mange trekker seg selv om de har mistanke, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.