Hopp til innhold

Sydvaranger Gruve må i politiavhør

Ledelsen i Sydvaranger Gruve skal avhøres om de ulovlige utslippene av det giftige kjemikaliet magnafloc i Bøkfjorden.

Sydvaranger gruver

Nå må ledelsen i Sydvaranger Gruve i politiavhør.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Natur og Ungdom anmeldte gruva allerede i mai, likevel har ingen blitt avhørt så langt.

Men politiet vil nå se nærmere på saken, etter at Klima- og forurensningsdirektoratet konkluderte med at utslippene er i strid med forurensningsloven. Det skriver avisa Finnmarken.

– Det er Sydvaranger Gruve som selskap som er anmeldt, men vi kan ikke utelukke personlig ansvar i denne saken, sier politistasjonssjef Hans Møllebakken i Østfinnmark politidistrikt til avisa.

Stanser utslipp

Tirsdag denne uka kom avgjørelsen fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) om at Sydvaranger Gruve må stanse utslippene av det omstridte kjemikaliet Magnafloc i den nasjonale laksefjorden Bøkfjorden.

Sydvaranger Gruve har tidligere varslet at det er avgjørende å få benytte kjemikaliet Magnafloc for at gruva skal kunne drive lønnsomt.

Gruva, som hittil i år har dumpet 18 tonn salpetersyre, et tonn Drimax 1235 og fire tonn Magnafloc 1707 (tidligere Magnafloc LT 37) i Bøkfjorden, uttalte tidligere i år at de følger utslipptillatelsen til punkt og prikke.

Prøver å finne løsninger

Seksjonsleder Harald Sørby i Klima og Forurensingsdirektoratet sier til NRK at bedriften kan søke om å endre dagens utslippstillatelse til å gjelde det aktuelle kjemikaliet.

Trine Rohde i Sydvaranger Gruve AS sier i en e-post at selskapet vurderer hvilke muligheter de har fremover. Utover det har bedriften foreløpig ingen kommentar til saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark