Hopp til innhold

Må stanse bruken av omstridt kjemikalie

Sydvaranger Gruve AS i Kirkenes må stanse ulovlige utslipp i den nasjonale laksefjorden Bøkfjorden. Det slår Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) fast.

Sydvaranger gruver

Sydvaranger Gruve får ikke lenger bruke det ulovlige og forurensende kjemikaliet Magnafloc.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sydvaranger Gruve i Kirkenes må stanse bruken av det omstridte kjemikaliet Magnafloc.

Det slår Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) fast, og skriver i en pressemelding at Sydvaranger Gruve har tatt i bruk et omstridt kjemikalie som ikke er omfattet av bedriftens tillatelse etter forurensningsloven.

Sydvaranger Gruve har tidligere varslet at kjemikaliet er avgjørende for at gruva i Bjørnevatn skal kunne drives lønnsomt.

Uanmeldt kontroll

Det var ved en uanmeldt kontroll tidligere i år at Klif avdekket at Sydvaranger Gruve ikke kunne dokumentere at det omstridte kjemikaliet Magnafloc var testet i samsvar med kravene i tillatelsen.

Kontrollen avdekket også at Sydvaranger heller ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om miljøegenskapene til dette kjemikaliet da de tok det i bruk.

Må stanse bruk av ulovlig middel

Nå må Sydvaranger altså stanse bruken av Magnafloc 1707.

Dette skriver Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i en pressemelding på sine hjemmesider.

Sydvaranger Gruve har forklart at ulike forekomster av jernmalm har gjort det nødvendig å supplere prosessen med andre oppløsende midler enn det som lå til grunn da de søkte om tillatelse fra Klif.

På grunn av disse utfordringene tok gruva i bruk kjemikaliet Magnafloc 1707, et kjemikalie som de ikke hadde søkt om tillatelse til å bruke.

Ulovlig middel

Men dette kjemikaliet utgjør ifølge Klif et miljømessig dårligere alternativ enn det middelet som Klifs tillatelse er basert på.

– Bruken av Magnafloc 1707 er derfor ikke omfattet av tillatelsen og er derfor ulovlig, heter det i pressemeldingen fra Klif.

Sydvaranger Gruve må nå rette opp forholdet så snart som mulig.Gruven har en frist på to uker på å sende en skriftlig bekreftelse på at bruken av Magnafloc 1707 er stanset.

Vil ha møte med Klif

Sydvaranger Gruve skriver i en pressemelding at de har avtalt å møte Klif denne uken for å få en nærmere redegjørelse for vedtaket og bakgrunnen for Klifs syn på Magnafloc 1707.

– Vi har i påvente av dette møtet midlertidig stanset bruken av Magnafloc 1707, heter det i pressemeldingen.

Vil stille strengere krav

I tillegg til at Sydvaranger må stanse bruken av det ulovlige kjemikaliet Magnafloc 1707, har Klif vurdert måten de regulerer utslipp av kjemikalier ved Sydvaranger Gruve.

– Vi ser at det er nødvendig å stille mer spesifikke krav. Vi vil om kort tid varsle virksomheten om omgjøring av tillatelsen, skriver Klif i pressenmeldingen.