Hopp til innhold

Tromsøtrener vil bli Dr. Høgmo

Tromsøs trener vil lære av Sir Alex og starter doktorgradstudier.

Per Mathias Høgmo

Per-Mathias Høgmo tar fatt på doktorgradutdanning ved siden av jobben som eliteserietrener.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo vil bli Dr. Høgmo.

– Jeg har alltid vært trigget av ny kunnskap, ny viten og utvikling, sier Per-Mathias Høgmo til NRK.

Universitetet i Tromsø utlyste for en tid tilbake en stipendiat-stilling innen toppidrettsforskning ved Det helsevitenskapelige fakultet. Det er denne stillingen Høgmo har fått – og den skal han ha ved siden av å være hovedtrener i Tromsø IL de neste årene.

– Vi vil fordele arbeidsmengden til det beste for trenerteamet og spillergruppa. Jeg håper det jeg skal i gang med nå kan inspirere klubben ved at jeg skal ut å hente ny viten og kunnskap. I tillegg har jeg god erfaring med å kombinere jobb og utdannelse fra tidligere i karrieren, sier Høgmo.

Barcelona og United

Høgmo skal i sin doktorgradsavhandling se på prestasjonskulturen – med utgangspunkt i toppleder-rollen – i fotballen.

– Jeg skal ut å hente viten fra noen av de beste prestasjonsmiljøene innenfor toppfotballen i Europa. Systematisere det. Og samtidig bringe det inn i Tromsø IL og norsk fotball, sier Høgmo.

Klubber som Barcelona, Manchester United og Arsenal står på blokka til Høgmo.

– Jeg har allerede inngang til to-tre av de beste i Europa. Vil gjøre intervjuer der for å finne ut hva som er drivende for de prestajonene de klubbene har. Det vil være et hovedpoeng, sier Høgmo.

Sir Alex-studier

Han legger ikke skjul på Sir Alex Ferguson i Manchester United står langt oppe på lista. Høgmo har allerede gode kontakter på Old Trafford, blant annet via toppspillerutvikler Mark Dempsey.

– Så et dybdeintervju med Sir Alex vil være det optimale?

– Den står høyt på lista. Og den skal vi nok får til. Det er interessant å være tett på personer som har prestert på høyt nivå over lang tid, smiler Høgmo.

Forventninger

Ledelsen ved det Helsevitenskapelige fakultetet ved Universitet i Tromsø er meget godt fornøyd med å ha fått Høgmo på laget.

– Vi har nettopp opprettet et regionalt senter for idrett og helse. Og mener idrett og helse hører sammen i et stort , bredt og viktig perspektiv, sier dekan Arnfinn Sundsfjord.

– Per-Mathias Høgmo representerer en kultur som er veldig interessant for oss. Han er en veldig anerkjent trener innenfor en idrett som har et globalt perspektiv. Toppidrett og toppforskning hører sammen. Og Høgmo representerer også en lederkultur som vi tror passer godt inn på det nye universitetet, sier Sundsfjord.

Dr. philos Ørjan Olsvik ledet komiteen som godkjente søknaden fra Høgmo.

– Høgmo har klart sin mastergrad og vel så det og tilfredstiller de kravene som vi setter for å bli opptatt på et doktorgradstudium. Høgmo har også tidligere vist på en imponerende måte at han er i stand til å kombinere det å være toppidrettsutøver/topptrener med å ta en formell akademisk utdannelse, sier Olsvik.