Hopp til innhold

– Ydmykende og krenkende

Aina Frantzen må legge fram hele legejournalen sin i retten.

Aina Frantzen

Aina Frantzen hevder hun ble mobbet og trakassert av ledere i Tromsø kommune.

Foto: Lars Loor

Tromsø-kvinnen Aina Frantzen møter Tromsø kommune i en arbeidsrettssak 11. oktober. Frantzen, som jobbet som sykepleier, hevder hun ble mobbet og trakassert av ledere i kommunen.

Men i forkant av rettssaken må hun legge fram hele sin pasientjournal fra lege og psykolog for kommunens advokater.

– Jeg finner det ydmykende og krenkende. Motparten hadde allerede fått diagnoseoversikt tilbake til 1993 og to sakkyndige rapporter. Legen min var fritatt for taushetsplikten. Det var altså ikke nok, sier hun til frifagbevegelse.no.

Fremleggelsen av journaler, har vært anket helt til Høyesterett, som nå har stadfestet avgjørelsen fra Nord-Troms tingrett. Dermed må Aina Frantzen nå legge fram intime og personlige opplysninger.

Legeforeningen: – Bekymringsfullt

President i Den norske legeforening, Torunn Janbu, sier at det er svært sjeldent at retten krever utlevering av full journal. Hun mener denne kjennelsen er problematisk for legene.

– Dette er en oppsiktsvekkende og problematisk situasjon. Retten har konkludert med utlevering av full journal, uten å vurdere relevante utdrag av journalen som et alternativ. Det er viktig at det vurderes å skrive legeattester eller at kun relevante utdrag blir utlevert, når det skal hentes opplysninger fra en legejournal, sier Torunn Janbu til nettstedet, sier Janbu til nettstedet.

Hun mener utlevering av legejournal er bekymringsfullt i forhold til å opprette tilliten til hvordan opplysninger gitt til legen blir brukt.

– Dessuten er legejournalen et arbeidsverktøy som ikke blir skrevet med tanke på dokumentasjon i retten. Det gir dårlig kvalitet som bevismateriale, og opplysninger, eventuelt nedskrevet for lenge siden, kan bli tatt ut av sin sammenheng, påpeker hun.