Hopp til innhold

Flere turister drar nordover

Nord-Norge opplevde en økning i antall turister i første halvår, spesielt utlendinger. Og de foretrekker å bo på hotell fremfor camping.

Tromsø i midnattsol
Foto: Atle Markeng / NRK

– NordNorsk Reiseliv AS gleder seg over veksten i antall utenlandske turister, og tar dette som en spore til å jobbe enda hardere, sier direktør Silje Brandvoll i en pressemelding.

Fra januar til august 2010 var det 13 prosent flere ferie/fritidsgjester på hotell i Nord-Norge - sju prosent mer enn landsgjennomsnittet. Størst økning fikk Troms med 28 prosent, mens det kom ti prosent flere til Nordland og fire prosent flere til Finnmark.

Utenlandsk dominans

I dette tidsrommet økte antallet utlendinger med seks prosent på ferie/fritid, yrke, kurs og konferanse i takt med landsgjennomsnittet på fem prosent. Også her var det Troms som økte mest med 16 prosent. For Nordland var tallet fire prosent, mens i Finnmark var tallet stabilt.

– NordNorsk Reiseliv AS gleder seg over veksten i antall utenlandske turister, og tar dette som en spore til å jobbe enda hardere, sier Brandvoll.

I likhet med reiselivet ellers i Norge kom det ferre nordmenn nordover siste halvår. I Nord-Norge var svikten på fire prosent, mot tre prosent nasjonalt. I Troms og Finnmark var nedgangen på en prosent, mens i Nordland sviktet det norske markedet med seks prosent.

Svikt for camping og konferanse

Størst nedgang var det for camping- og hyttegrender med sju prosent, der nordmennene utgjorde11 prosent av nedgangen og utlendingene to prosent. Hotellovernattingene økte samtidig med fire prosent. Her ligger antall nordmenn stabilt, mens antallet utlendinger økte med 16 prosent.

Samtidig går yrkestrafikken ned med fire prosent, mens kurs- og konferansetrafikken sank med ti prosent i landsdelen.

– Svikten i norske overnattinger kan skyldes dårlig sommer sørpå og enda dårligere nordpå. Dårlig sommer kan også forklare svikten i camping/hytteovernattinger. Svikten i Kurs & Konferansemarkedet er bekymringsfull og noe kan skyldes askeskyen fra Island som lammet all flytrafikk i vår, samt at det er klart at den generelle verdensøkonomien påvirker møteaktiviteten globalt. NordNorsk Reiseliv følger utviklingen nøye, og vil informere om flere reiselivsdata når de foreligger.

Totalt ligger antall overnattinger i Nord-Norge likevel stabilt med fire prosent flere i Troms, stabilt i Finnmark og minus to prosent i Nordland.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark