Hopp til innhold

- Vi har mistet 22 viktige personer

Vadsø-samfunnet fortviler etter at 22 kosovoserbiske asylsøkere ble sendt ut av kommunen lørdag. Nå vurderer ordføreren å sende to år gammel integreringspris i retur.

Svein Dragnes - Asylanter sendes hjemme

Ordfører i Vadsø, Svein Dragnes, (vindu) karakteriserer lørdagens tvangsutsendelse av 22 kosovo-serbere fra kommunen som skammelig.

Foto: Politiets utlendingsenhet /Ole-Marius A. Sandmo NRK

– Dette er kjekke folk som har rukket å bli godt integrerte i løpet av de vel tre årene de har vært hos oss, sier ordfører i Vadsø Svein Dragnes

– De fikk seg arbeid og barna har fått venner her. Nå kastes de tilbake til en helt annen verden enn den de kom fra. Det er forferdelig, sier Dragnes.

Av totalt vel 6000 innbyggere i Vadsø kommune er 250 flyktninger og asylsøkere. Asylmottaket i byen er det største i landet sett i forhold til kommunens innbyggertall.

I går ble 71 kosovoserbiske asylsøkere sendt ut av Norge etter at Politiets utlendingsenhet hadde aksjonert mot flere asylmottak rundt om i landet. I Vadsø ble 22 satt på flyet sørover. Flere av disse var barn.

– Er avhengige av disse menneskene

– Man skal huske på at vi i Vadsø er helt avhengige av å ha arbeidsinnvandring. Dette er folk som jobber, det er folk vi har bruk for i fremtiden og som er med på å hemme fraflyttingen fra Finnmark, sier ordføreren.

– Jeg synes dette er skammelig.

Asylmottak Vadsø

Asylmottaket i Vadsø var hjem til storparten av de utsendte som bodde i kommunen.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

– Mistet en meget dyktig medarbeider

Jan Eirik Jørstad er produksjonssjef ved bakeriet Hildonen i Vadsø. Ei av kvinnene som ble sendt ut av landet i går var ansatt her.

– Vi mister en meget dyktig medarbeider. Dette setter bedriften i beit og gode erstattere er slett ikke enkelt å få tak i, sier han.

Jørstad frykter nå at bedriftene byen vil kvier seg for å ansette asylsøkere i fremtiden av frykt for at dette skal skje igjen.

– Dette er mennesker som jeg trygt kunne gitt husnøklene mine til. De prøver etter beste evne å klare seg selv og å integrere seg. De følger opp barna sine i fritidsaktiviteter og skaffer seg norske venner.

– De bør belønnes. Ikke staffes på denne måten, sier Jørstad.

Hildonen bakeri Vadsø

- Vi har mistet en meget dyktig medarbeider, sier produksjonssjef på Hildonen Bakeri Jan Eirik Jørstad. En av de utsendte jobbet her.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

– Ikke enkelt for en sjuåring å forstå

Beate Aronsen er rektor på Melkevarden skole. En skole med barn fra første til fjerde klasse. Da NRK snakket med henne lørdag kunne hun ikke med sikkerhet si hvor mange av hennes elever som hadde blitt sendt ut, men mistenkte at det dreide seg om mellom fem og ti.

– Jeg synes dette er veldig fælt. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd at disse barna skulle forsvinne. De har bodd her så lenge og er så godt integrerte.

Melkevarden er en mottaksskole og barna har derfor opplevd slike ting før. Allikevel tror ikke Aronsen at det blir enkelt å møte de gjenværende barna på mandag.

– Våre kontaktlærere vil følge det opp på samme måte som før, men det er ikke enkelt for en sjuåring å forstå hvorfor vennene plutselig er borte, sier hun.

Melkevarden skole

På Melkevarden skole i Vadsø gikk flere av de utsendte kosovo-serberne.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

Vil sende integreringspris i retur

I 2008 mottok Vadsø kommune den såkalte bosettingsprisen for godt arbeid med bosetting og integrering av flyktninger. Denne kan integrerings- og mangfoldsdirektoratet nå vente seg i retur.

– Vi vurderer å sende den tilbake igjen. Det er vi nødt til når vi ser at det er slik vi blir belønnet for å drive en vellykket integreringspolitikk, sier ordfører Svein Dragnes.

Skuffet over Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg gikk i går ut og forsvarte utsendelsene.

– Det skuffer meg veldig at Stoltenberg sier dette. Dersom denne oppfatningen er rådende kan jeg ikke annet enn å føle meg maktesløs i kampen for disse menneskene, avslutter Dragnes.