Hopp til innhold

Lite miljøgift i Barentshavet

Ny rapport viser at det er lave tilførsler av miljøfarlige stoffer til Barentshavet.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) overvåker tilførsler og nivåer av miljøgifter, olje og radioaktive stoffer i norske kyst- og havområder. Dette overvåkingsprogrammet startet i fjor, og det første året har det blitt fokusert på Barentshavet, og nå er rapporten klar.

Kommer med lufta

Resultatene fra miljøovervåkningen viser stort sett lave nivåer av miljøfarlige stoffer i sjøbunnen og i torsk. Miljøgiftene som likevel havner i Barentshavet, fraktes i hovedsak med lufta fra andre deler av verden. De nye beregningene viser noe større tilførsler av stoffene PCB og PAH enn det som tidligere er beregnet, det skriver Klif på sine nettsider.

De største delene av miljøskadelige stoffer kommer med lufta - det er vesentlig mindre tilførsler av miljøskadelige stoffer fra land. Skipstrafikken er den største kilden til tilførsler av olje og TBT.

Radioaktive stoffer fra Sellafield

Rapporten viser at det er små mengder radioaktive stoffer i Barentshavet. Vann som kommer med strømmer fra Kattegat, utslipp fra det kjernefysiske anlegget i Sellafield ved Irskesjøen og annen langtransportert forurensning er hovedkildene til dettte.

De lave nivåene av radioaktive stoffer er generelt i overensstemmelse med tidligere undersøkelser som er gjort i dette havområdet, heter det i rapporten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark