Hopp til innhold

Full krangel om laksefisket

Norsk og finsk side er slett ikke enige om laksen i Nord-Europas beste lakseelv.

Laksefiske i Tanaelva

Tanaelva skal være Nord-Europas beste lakseelv. Nå er det strid om hvor mye laks som egentlig lever i elva.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

For Aimo Guttorm, medlem i ekspertgruppen i forhandlingsutvalget for Tanavassdraget, mener at Tanalaksen ikke er truet.

– Finske myndigheter er ikke helt sikre på om det er sant at laksebestanden er gått ned. Finske forskere og kanskje myndighetene også, syns at metodikken og hente materiale på er litt usikker, sier Guttorm.

Det man på finsk side er skeptisk til, er vektleggingen av fangststatistikk for å finne ut hvor mye laks det er i Tanavassdraget, Nord-Europas beste lakseelv.

Før ville Finland regulere det norske fisket med garn, nå er det nordmennene som vil begrense det stadig økende finske turistfisket som utgjør halvparten av laksen som tas på finsk side.

Tidligere i sommer ble norske og finske laksefiskere enige om å redusere fisket i Neidenelva.

– Turistfisket må begrenses

Å begrense det stadig økende finske turistfisket er det viktigste tiltaket for å bevare laksen i Tanaelva, mener medlem i forhandlingsutvalget for reguleringen av Tana-vassdraget, Aage Solbakk.

Historihkár Aage Solbakk ii jáhke diggeášši dagahit sámiid ovdii

Aage Solbakk.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Mens finske myndigheter ikke ser behov for å regulere verken turistfiske eller det lokale garnfiske i grenseelva, mener Solbakk turistene må fiske mindre.

– I fjor ble det for eksempel solgt 39 000 fiskekort på finsk side i motsetning til på norsk sie, hvor det ble solgt bare 4300 fiskekort. Norge og Finland deler jo halvt om halvt når det gjelder de inntektene.

Stangfiske i Tanaelva

Turistfiske utgjør halvparten av laksen som tas på finsk side.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Fylkesmannen får alle inntektene i dag. Om jeg skal si min personlige mening er det bra for fylkesmannen å selge flere kort til turistene, for de får økte inntekter som de forvalter selv, sier Solbakk.

LES OGSÅ:

Vil øke prisen

For å få redusert turistfisket har Solbakk et forslag.

– Det er å øke fiskekortprisen betraktelig. Du har ganske mange i grenseområdet, såkalte finske turistfiskere, som jeg mener er yrkesfiskere.

Forhandlingene mellom norske og finske myndigheter om reguleringen av laksefisket i Tana er utsatt til neste år. Dagens regler er fra 1990.

Men Aimo Guttorm, som også jobber som jurist i det finske Sametinget, sier reguleringsviljen på finsk side ikke er så stor før man får klarhet i om det er lite laks i elva.

– Det er det som er grunnspørsmålet. I Finland er det mange som mener det er god laksebestand, og at det ikke er noen årsak til å begynne å regulere på nytt.