Hopp til innhold

– For få attraksjoner i Finnmark

Reiselivsnestor mener Finnmark bare har ett trekkplaster for turister. Han mener dette hemmer utviklinga av næringen i resten av fylket.

Nordkapp klippen

Dette er Finnmarks eneste trekkplaster for turister. Det mener daglig leder ved Lakselv hotell, Odd Jarle Johansen. Skal turistene bli i Finnmark må vi ha flere turistattraksjoner, mener han.

Foto: Atle Markeng / NRK

– Nordkapp-platået er et yndig reisemål for mange, spesielt utenlandske turister hvert år. Samtidig stagnerer turistsatsninga i Finnmark som helhet av at dette er den eneste reelle turistattraksjonen i fylket.

Det mener daglig leder ved Lakselv hotell, Odd Jarle Johansen.

– De turistene som drar til Nordkapp reiser tur/retur. Da mister man noen døgn som de kunne ha brukt her i fylket dersom andre slike attraksjoner hadde eksistert, sier Johansen.

– Må gjøre som Finland

Johansen har jobbet i reiselivet i Finnmark i 30 år, og kan nærmest betraktes som en nestor i næringen. Han mener oppbygginga av reiselivet i fylket bærer for mye preg av «hobbysatsing».

– Vi burde gjøre som i Finland, mener Johansen.

– De har jo bygd opp et næringsliv i Lappland med turisme som hovednæring. I Nord-Norge har vi hatt fiskeri som hovednæring og kanskje betraktet reiseliv mer som en hobbyvirksomhet, sier han.

«Hobbysatsing» en fordel

Reiselivsforsker ved Høgskolen i Finnmark, Arild Røkenes, er enig i med Johansen i at det trengs flere turistattraksjoner i Finnmark.

Men i motsetning til Johansen tror Røkenes at den såkalte «hobbysatsninga» kan være en fordel.

– Det er kanskje ikke så dumt at vi har bygd oss opp gradvis. At det etterhvert bygges sunne bedrifter som overlever og har gjort dette til en god levevei, sier han.

Vil ha større offentlig innsats

Både Røkenes og Johansen er allikevel enige i at det offentlige bør ta ansvaret med å bygge opp infrastrukturen rundt turismen.

– Vi må ha bedre skilting, vi må ha bedre veier og vi må ha et bedre kollektivtilbud som gjør det enkelt å bevege seg rundt i fylket. Det er det offentlige sin oppgave, sier reiselivsforskeren.