Hopp til innhold

Ble sagt opp etter GPS-overvåkning

Avfallsselskapet i Nord-Troms mener den ansatte tok for lange pauser. Tre andre har fått beskjed om å tilbakebetale lønn eller bli sagt opp.

GPS.

Avfallsselskapet mener den ansatte skrev for mange overtidstimer.

Foto: Claude Prigent/colourbox.com / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/colourbox.com

I Nord-Troms har Avfallsservice AS sendt varsel om oppsigelse til en av sine sjåfører etter å ha GPS-overvåket hans bevegelser.

Anklagene går ut på at han skal ha skrevet overtid på dager han skal ha tatt ut for lange pauser.

Ledelsen i selskapet Avfallsservice har funnet ut dette ved å sjekke timelistene hans opp mot GPS-registreringene. Selskapet tok opprinnelig i bruk GPS for å kunne sjekke om dunker ble tømt eller ikke ved klager fra publikum.

Tre andre må tilbakebetale lønn

Tillitsvalgt Trond Henriksen i Avfallservice AS sier til NRK at de ansatte går bare å venter på når de får skriftlig oppsigelse.

– Tre andre ansatte har fått valget om å betale tilbake lønn for overtid eller bli sagt opp, sier Henriksen.

– Ukultur

Han innrømmer at det er en ukultur i bedriften, der de ansatte tar lange pauser. Men han kritiserer ledelsen å gå til beslutningen om å si opp ansatte for hurtig.

– Å si opp de ansatte før de har fått muntlig eller skriftlig advarsel er litt for hurtig måte å gå frem på, sier han.

Daglig leder Sigleif Pedersen i Avfallsservice AS kan ikke kommentere personalsaker, men sier at GPS ikke blir brukt til å overvåke ansatte regelmessig.

– Alvorlig sak

Rådgiver Tor Inge Hokaas ved Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø mener saken er alvorlig. Han mener det ville vært interessant å få prøve saken rettslig dersom den ansatte blir sagt opp.

– Fagforbundet vil gå til søksmål hvis det skjer, sier Hokaas til NTB.

Datatilsynet skrev i forrige uke et brev til Avfallsservice AS for å be om en begrunnelse for hva som lagres, hvorfor det gjøres og hva det brukes til.

Tilsynet vil ikke konkludere ennå, men opplyser at det ikke er lov å overvåke ansatte uten at de blir informert om det.

Økende problem

Installering av GPS i yrkesbiler har økt kraftig det siste året. Datatilsynet behandlet i fjor 13 saker der ansatte mener å ha blitt overvåket via GPS på jobb.

Hittil i år har tilsynet mottatt 18 saker.

I tillegg melder tilsynet om kraftig økning i uformelle henvendelser via telefon, skriver Vårt Land.

– Mange ansatte og fagforeninger har tatt kontakt med oss og klaget, sier fagansvarlig Christine Ask Ottesen i Datatilsynet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark