Hopp til innhold

I gang med 700 kilometer på sykkel

Norges råeste villmarksykkelritt tråkket i gang.

Stig Misund

Stig Misund (til høyre i bildet) er blant syklistene som nå er i gang med Offroad Finnmark 300 for første gang. Han satser på å ligge like bak teten.

Foto: Inghild Eriksen

Det var de minste hjulene som trillet først ut da Offroad Finnmark ble tråkket i gang i Alta lørdag formiddag.

Mange små og tøffe syklister hadde møtt opp for å delta i Barnerittet, det første offisielle rittet under årets Offroad Finnmark.

Barnerittet på Offroad Finnmark

Barnerittet en kortere distanse for de minste tøffingene, men like fullt det første rittet på årets utgave av Offroad Finnmark.

Etter Barnerittet fulgte Offroad Finnmark 300, det første av to ritt for voksne hardhauser. Distansen på 30 mil er ny av året og med en estimert vinnertid på cirka 24 timer. Her er vinnerlaget ventet inn søndag formiddag.

Ny distanse på 30 mil

En av dem som gleder seg over den nye og kortere distansen er Stig Misund.

– Jeg bestemte meg for å delta i fjor, da det ble klart at det skulle bli et sykkelritt også på 300 kilometer. Det er mer overkommelig i forhold til mine ambisjoner. Her får jeg muligheten til å konkurrere i et skikkelig terrengritt, i vakker natur, sier Misund.

Stig Misund og Marte Klemetsen Misund

Marte Klemetsen Misund (5) fikk starte Offroad Finnmark før pappa Stig Misund (42). Etter at Marte hadde tatt seg av Barnerittet, vinket hun pappa av gårde i Offroad Finnmark 300.

Foto: Inghild Eriksen

Ettersom det er første gang Offroad Finnmark arrangerer et ritt med denne distansen, er det vanskelig å si hvem som først triller inn over mållinjen i Alta søndag, mener han.

– Der er noen lag i dette rittet som er veldig sterke. De regner jeg med forsvinner fort. Men så ser jeg for meg at det blir en gruppe på fire til seks lag som vil være like sterke rett bak, og den gruppen håper jeg mitt lag er med i, sier en forventningsfull Misund.

På Offroad Finnmark 300 trillet lagene ut samtidig i en fellesstart, og traseen går på hjul over villmarka med fire sjekkpunkter. Tre av dem er på fjellstuer på Finnmarksvidda. Traseen er Alta - Masi - Sousjavre - Mollisjok - Jotka - Alta.

Lørdag ettermiddag kom melding om at den første rytteren har brutt 30-mila.

– Tommy Soleim fra lag 24 brøt rittet ved sjekkpunkt Solovoupmi, som er 2. sjekkpunkt under "sprintutgaven" av ekstremsykkelrittet. Soleim klaget over mageproblemer og valgte å ikke sykle videre sammen med Kjetil Meinseth og Aslak Mørestad, skriver Offroad Finnmark i en e-post.

Lokale helter jakter på teten

I går gikk prologen for Finnmarksløpets lengste distanse, Offroad Finnmark 700, fra Kåfjord til Haldetoppen – 904 meter over havet. Først opp den steinete kjerreveien til Haldetoppen ble Team Proteinfabrikken KTM , som dermed var først ut fra start i Alta.

20 minutter bak fra start jakter de lokale heltene fra Alta, Team DnB Nor med syklistene Sven Tore Nilsen og Sigurd Beldo.

Sven Tore Nilsen og Sigurd Beldo

Team DnB Nor med syklistene Sven Tore Nilsen og Sigurd Beldo fra Alta ligger 20 minutter bak lederlaget, ut fra Alta.

Foto: Inghild Eriksen

Noe lengre bak finner vi Team Predator bestående av Espen Eriksen fra Hammerfest og Geir Elde fra Alta. I fjor trillet de inn som lag nummer syv, med en tid på 4 døgn og 15 timer. I år tar de sikte på å bli et døgn raskere:

– Jeg har sinnsykt lyst til å sykle på nytt over vidda! Etappen er så tung som du gjør den. Man kan sykle den på maksimal- eller minimumstid. Satser vi på minimumstid er det noe av det hardeste du kan gjøre tre døgn i strekk, sier Elde.

For å forberede seg har Elde og hans makker trent mellom fire og fem hundre timer det siste året, men Elde mener det ikke nødvendigvis er den tøffeste mannen eller kvinnen som kommer først i mål.

Geir Elde

Geir Elde og Team Predator gjør seg klar til å jakte på teten i Offroad Finnmark 700. Elde mener det ikke nødvendigvis er de tøffeste som vinner Norges råeste villmarksritt.

Foto: Inghild Eriksen

– Man må være ydmyk, ikke tøff. Det er så store utfordringer at om du ikke er ydmyk vil du aldri komme deg gjennom dette. Tøffheten forsvinner fort ute i marka, det er ikke den som får deg i mål, mener han.

Tøffere enn Birken

Initiativtaker, syklist og daglig leder for Offroad Finnmark, Jørund Greibrokk mener likevel selve rittet er det tøffeste av sitt slag.

– Jeg tror det er det er det tøffeste, rett og slett. 70 mil over vidda, over fjell og dype elver. De som kommer i mål og klarer å fullføre vil få en euforisk følelse bare fordi de klarte å fullføre, tror han.

Greibrokk, mener rittet knapt kan sammenliknes med noe annet i landet.

– Jeg har selv også selv syklet Birken, og man får ikke samme følelse når man kommer i mål der.

Vinnerne av den lengste og hardeste distansen, Offroad Finnmark 700, er ventet inn tirsdag.