Hopp til innhold

Skifter stilling – får lavere pensjonsalder

Statens pensjonskasse stiller spørsmål ved at så mange politiansatte skifter stilling like før pensjonering.

Politi-illustrasjon

Ansatte i politiet søker stillinger med lavere pensjonsalder – og går av med pensjon flere år før de egentlig skulle.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Siden januar i fjor har 31 ansatte i politiet byttet til en stilling med lavere pensjonsalder enn den de opprinnelig hadde. Dette koster staten 120 millioner kroner.

– Man har foreksempel foretatt stillingsskift bare måneder – eller under et år – før man kunne gå av med pensjon i den nye stillingen. Da har vi stilt spørsmål om intensjonen har vært å bytte stilling eller gå av med pensjon, sier avdelingsdirektør i Statens Pensjonskasse, Steffen Sutorius.

Byttet stilling – pensjonerte seg

I et brev til Øst-Finnmark politidistrikt blir det stilt spørsmål om hva intensjone er. Her hadde en politimann fått en stilling hvor han kunne pensjonere seg etter bare 6 måneder.

De foregående vel 20 årene hadde han da jobbet i lederstillinger som krevde at han jobbet i ytterligere 10 år før pensjonering.

– Vi stiller også spørsmålstegn ved at en statlig arbeidsgiver, til og med innenfor justissektoren, legger til rette for et slikt stillingsskifte rett før pensjonering, heter det i brevet.

– Var best kvalifisert

Administrasjonssjef ved Øst-Finnmark Politidistrikt, Kjell Stabæk, sier de ikke kunne ta hensyn til muligheten for tidlig pensjon når de ansatte politimannen i ny stilling.

– Søker man jobber så ser man på hvem som er best kvalifisert, ikke på kjønn eller alder, eller andre irrelevante ting, sier Stabæk.

Muligheten til å gå av med pensjon tidlig skal etter planen gis til ansatte som har hatt et fysisk belastende yrkesliv. Likevel er det med dagens ordning ikke ulovlig å bytte til en slik stilling like før pensjonering.

– Dersom man gjør det, kan man si at de utnytter systemet da?

– Vi vet jo ikke konkret om man har gjort det for å utnytte systemet, men hvis man gjør det med den intensjonen – så vil et jo være en utnyttelse av systemet.

Koster staten millioner

Politi som skifter stilling like før pensjonsalder koster staten flere millioner ekstra hvert år. For flere av disse må staten betale 10 år lengre pensjon.

Særarldersgrenser for pensjon finnes hovedsaklig innenfor politiet, forsvaret og fengselsvesenet og statistikk fra januar i fjor til mai i år viser at politimannen fra Øst-Finnmark ikke er den eneste som har gjort et slikt stillingskifte.

– Det har vært 46 tilfeller, 31 fra politidistriktene. Den totale kostnaden knyttet til stillingsskiftene er beregnet til 120 millioner kroner, sier avdelingsdirektør i Statens Pensjonskasse Steffen Sutorius.

Les OGSÅ: