Hopp til innhold

Her lå han i fem timer

19-åring hadde englevakt da han falt ned i dyp bresprekk i Nord-Troms.

Breulykke

Her er 19-åringen nede i den dype bredsprekken.

Foto: Stein Tronstad

En 19-årig falt ned i en bresprekk på Steindalsbreen på Lyngenhalvhøya i natt.

Nittenåringen fra Finland var på tur sammen med to andre da han falt ned i en sju meter dyp brespekk.

Politiet i Tromsø fikk klokken 02.36 i natt melding om ulykka som skjedde på grensa mellom Storfjord kommune og Tromsø kommune.

Mannskaper fra Tromsø alpine redningsgruppe, med fire klatrere, ble fløyet inn til Steindalsbreen med et Sea King-helikopter for å berge 19-åringen opp fra bresprekken.

Se video fra redningsaksjonen:

Video Falt ned i dyp bresprekk

Foto: 330-skvadronen i Bodø.

Leder for fjellavdelingen i Tromsø alpine redningsgruppe, Tor Andre Skjelbakken, var en av de første som kom til stedet. Han ble fraktet opp dit med helikopteret fra 330-skvadronen i Bodø.

– Jeg så at to i turfølget sto igjen på breen, og de gikk i tau. Den tredje hadde falt ned i en bresprekk på 1x1 meter. Tauet hadde skjært seg ned i snøen, så det var umulig for de to andre guttene å få dratt han opp fra sprekken med det utstyret og kompetansen de hadde, sier Skjelbakken til NRK.

Og han fortsetter:

– Vi klarte etter hvert å heise han opp uten å gå ned i sprekken selv. Gutten var uskadd, men veldig lei av å stå nede i bresprekken.

Redningsoperasjon

19-åringen ble plukket opp av mannskap fra 330-skvadronen.

Foto: Stein Tronstad

– Var svært heldig

Like før klokka åtte, vel fem timer etter ulykka skjedde, ble 19-åringen hentet opp uskadd fra bresprekken. Skjelbakken sier at 19-åringen var heldig som slapp uskadd fra ulykka.

– Meldinga vi fikk var svært dramatisk. Det er vanskelig å komme seg til området de befant seg i. Han var veldig heldig med plassen han falt ned. Han stod trygt på ei ishylle nede i sprekka og det var enkelt å få heiset han opp.

Redningseksperten sier at det kunne gått mye verre.

– Vi så ikke bunnen på bresprekken. Vi så bare sprekken han sto på, men under var det bare et sort hull. Vi vet ikke hvor dyp denne var, men slike sprekker kan være opptil 40 meter dyp, sier Skjelbakken.

Fikk tåketrøbbel

Heldigvis var mannen uskadd, men etter redningsaksjonen fikk de et nytt problem.

– Tåka kom opp og dekte oss. Sea King-helikopteret brukte et kvarter på å finne oss igjen og vi hadde et veldig kort vindu med nok sikt til at alle kunne heises opp i helikopteret. Da vi forlot lukka tåka seg igjen bak oss, avslutter Skjelbakken.

Årsaken til ulykken er ikke kjent.

Var dårlig utstyrt

Ifølge politiet hadde de tre finske guttene dårlig utstyr for å ferdes på isbre. Men redningsaksjonen kommer likevel ikke til å koste dem noen ting.

– Å bli reddet i Norge skal være gratis, og det er et veldig sterkt prinsipp. Det skal mye til for at man krever regress, og det vil ikke bli gjort her, sier Bjørn Danielsen, operasjonsleder i Troms politidistrikt, og utdyper:

- Det er veldig viktig at folk ikke skal være redd for å ringe etter hjelp, sier han til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.