Hopp til innhold

– Brua er revet av

Jordskred og høy vannstand har ødelagt bru i indre Finnmark. Se video!

Video Bru kollapset

Mobilvideo: Rune Berg, NRK.

Brukollaps

Veien er stengt inntil videre.

Foto: Rune Berg / NRK
Brukollaps

NVE melder om stigende vannstand i Finnmark og seks andre fylker i Norge.

Foto: Rune Berg / NRK
Helikopter

Man bruker nå helikopter for å kartlegge flomsituasjonen i området.

Foto: Rune Berg / NRK

Tirsdag kveld gikk det et jordras ved Garrajohkabrua på riksvei 93 i Finnmark.

Brannvesen, politi og ambulansepersonell rykket ut med en gang de fikk melding.

– Brua har gitt etter for de store vannmengdene. Brufundamentet har sunket ned i selve elva, og brua er revet av. Ingen personer skal være skadet i forbindelse med brukollapsen, sier politiets innsatsleder Kjell Eirik Mortensen til NRK.

Kartlegger området

Flere elver i Finnmark har steget kraftig de siste timene. NVE melder også om økende flomfare i Finnmark, og i seks andre fylker i Norge.

– Vi har nå rekvirert et helikopter og skal sammen med veimyndighetene fly over områdene her for å kartlegge situasjonen, sier Mortensen.

Det kan ta flere dager å få ordnet opp etter brukollapsen.

– Værprognosene er heldigvis bedre, og det meldes om kaldere vær. Da vil vannstanden gå noe ned. Spørsmålet vi stiller oss nå er når veien kan åpnes igjen. Og under forutsetningen at vi er skikkelig heldige med været, så kan vi snakke om ett til to døgn med sperring. Er vi uheldige vil det ta enda lengre tid, sier sier stabssjef Terje Wickstrøm ved Vestfinnmark politidistrikt til Altaposten.

Flere bruer står i fare

De store og kraftige vannmassene skal også ha gått over ei bru i Tverrelvdalen, øst for Alta. Og politiet vurderer å sende en patrulje dit for å undersøke situasjonen nærmere.

– Foreløpig har det ikke skjedd noe skade på brua. Men vannet har nådd brukanten, og isflakene slår i brua, sier Ketil Haugan i driftsavdelinga i Alta kommune til NRK.

På grunn av stor temperaturøkning de siste dagene har det oppstått flom og en rekke jord-, snø- og sørperas i Nordland, Troms og Finnmark. Flere bygder er isolert, og E6 er stengt på grunn av ras i Kåfjord i Troms.

Se video: Her tar flommen ei bru i Beiarn i Nordland:

Video RAS-BEIARN-180510W-NO-092024-SI_NO.mp4

Toglinjen Nordlandsbanen har vært stengt mellom Dunderland og Rognan siden 17. mai på grunn av flere ras, og blir neppe åpnet igjen før 21. mai.

Se video: Her raset Nordlandsbanen:

Video RAS-NETT-180510W-NO-090112-SI_NO.mp4

Flere nyheter fra Troms og Finnmark