Hopp til innhold

«Fjellfinnhua» vant prestisjepris

Filmskaper Guro Saniola Bjerk sin «Fjellfinnhua» vant pris for beste norske dokumentar på Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda.

Glad prisvinner

- Det er fantastisk å få kreditt for arbeidet man har gjort, sier Guro Saniola Bjerk etter å ha fått prisen for beste dokumentar på Den norske dokumentarfilmfestivalen i Volda.

Foto: Privat

– Selv ble jeg veldig overrasket og selvsagt veldig glad. I talen etterpå sa jeg: «Tusen takk til juryen, jeg må si at dette fortjente jeg virkelig. For det har vært en kamp gjennom flere år, fra begynnelse til slutt å lage denne filmen», sier Guro Saniola Bjerk i en pressemelding.

– Ukjent historie

I sin begrunnelse skriver juryen:

«Dette er ei historie som mange nordmenn ikke kjenner til. Den tek for seg ei stor utfordring i vår samtid på ein måte som juryen opplevde fungerte bra. Vi er like overraska over hatet som finnes der og vil som henne vite kvifor det er slik».

Da Guro Saniola Bjerk brukte ordet «Fjellfinnhua» på nasjonal radio ble hun stemplet som rasist.

Reaksjonene fikk henne til å bestemme seg for å lage film om hva som lå bak.

Kreditt for arbeidet

Filmskaperen har måtte tåle mye kritikk, spesielt fra samisk hold som mener dokumentaren er ensidig og for enkelt framstilt. Underveis opplevde hun også at kilder ikke ville stille opp.

Juryen framhever den personlige vinklingen i filmen og fokuset på forholdet mellom samer og nordmenn, spesielt rundt innføringen av Finnmarksloven.

For filmskaperen er dokumentarprisen en stor inspirasjonskilde.

– Det er fantastisk å få kreditt for arbeidet man har gjort, understreker hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark