Hopp til innhold

Nå blir kinoen din digitalisert

Du får bedre lyd, klarere bilder og kinoen din slipper å vente på filmrullen. Sjekk når din kino digitaliseres!

Kinosalen i det nye kulturhuset

Fra juni starter digitaliseringen av norske kinoer. I april skal alle norske kinosaler være digitaliserte.

Foto: Asgeir Reksnes/NRK

– Kinoer som ligger i områder med konkurranse vil bli digitalisert noenlunde samtidig for å unngå uheldige konkurransemessige konsekvenser. Kinoer med nyåpninger vil få digitalt utstyr til åpningen. Likeledes er det tatt høyde for en rekke pratiske tilpasninger og geografiske hensyn. Totalt sett er dette så optimalt det er mulig å få det, sier avdelingsdirektør Jørgen Stensland i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Digitaliseringen av norske kinoer starter i juni og vil fortsette til februar.

– Som å sette inn en DVD

Spesielt i distrikts-Norge har man ventet på at kino-Norge skal digitaliseres. Kinosjef i Lakselv, Ida Kathrine Balto Bjørnbak, jubler at arbeidet starter opp.

– Det blir som å sette inn en DVD med mye bedre bilde og lyd. Som en liten kino i Finnmark, må vi ofte vente til sist med å få filmene. Nå slipper vi det og kan vise filmen så lenge det er interesse, sier hun til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bedre for kinogjengere og ansatte

Kinosjef Ida K. B. Bjørnbak

Kinosjef i Lakselv, Ida Kathrine Balto Bjørnbak, under visningen av Død Snø. I fremtiden slipper hun og kinogjengere i distriktene å vente lenge på ledig filmrull.

Foto: Thomas Balto

Kinosjefen slipper ikke bare å drasse på tunge filmruller, men får også nytt utstyr.

– Vårt utstyr er nærmere 40 år gammelt, og jeg tror ikke situasjonen er så veldig annerledes for mange andre småkinoer. I dag må vi bytte rull under visning fordi vi har problemer med en av maskinene og venter på at kinoen skal bli digitalisert. Etter mange tålmodige år for publikum og våre ansatte med gammel kinofremviser, kan vi endelig se frem mot en ny kinohverdag.