Hopp til innhold

En hilsen fra 1934

Se hva vi fant bortglemt i en safe på NRK-huset i Vadsø!

Tale fra åpningen av Vadsø Kringkaster og telegram fra fornøyd lytter

De gamle papirene som ble funnet

Foto: Fredrik Norum / NRK

I disse dager ryddes det på NRK-huset i Vadsø.

I den forbindelse dukker det opp både det ene og det andre. Men ingen var forberedt på å hva vi fant da vi ryddet i safen.

Der lå det noen gamle papirer. Deriblant en håndskrevet radiotale fra innvielsen av Vadsø Kringkaster 17. mai 1934, og en hilsen fra Statspolitibetjent Olufsen i Berlevåg, til prost Wiig i Karasjok.

Takknemmelig radioentusiast

Olufsen var nemlig formann i Berlevåg radiolytterforening, og satte altså så stor pris på sendingen at han på vegne av foreningen tok turen til telegrafen og sendte følgende:

På vegne av Berlevåg radiolytterforening ber jeg Dem motta vår beste takk for det utmerkede 17. mai program fra Karasjok. Programmet og fremførelsen var en ære for Finnmark.

Statspolitibetjent Olufsen, formann.

kringkaster

LYD: NRK sine sendinger i Finnmark startet med overingeniør Moe i Telegrafverket som stolt forteller hvordan han og resten av teamet hadde overvunnet store tekniske vansker. Det fantes ikke opptaksmuligheter i Norge, så det du nå får høre er tatt opp på lakkplate i Stockholm.

Hvem skrev og leste talen?

Hele sendingen kan du lese et sammendrag av her. Og her kan du høre Statsminister Mowinckels åpningstale fra sendingen.

Hvem som holdt radiotalen, og hvor den eventuelt gikk i sendingen har vi foreløpig ikke funnet ut av. Vi undret oss en stund over hvorfor Olufsen skriver om Karasjok, ettersom sendingen gikk fra Vadsø.

Men i talen, som vi har vansker med å tyde, nevnes Karasjok. Det kan se ut som at det blir tatt ett oppgjør mot fordommer til samene, men vi klarer ikke å tyde skriften godt nok til at vi er helt sikre.

Vi vet heller ikke hvem som holdt radiotalen, og hvor den gikk i sendingen.

Papirene har vi fått fra Anna Dahl Johnsen, som var ansatt som programsekretær i NRK Finnmark mellom 1950 og 1960.

Selv hadde hun fått dem fra Margarethe Wiig.

Kan du kan hjelpe?

Kanskje du er bedre til å tyde gammel skrift enn hva vi er?

Last ned og les telegrammet og radiotalen (pdf)

Hvis du finner ut av det kan du jo sende oss en avskrift av radiotalen, så legger vi den ut i saken.

Viktig med sender i Finnmark

Det var ikke noe tull da NRK startet sine sendinger fra Finnmark. Vadsø Kringkaster var Norges første lokale sender, og den åpnet bare måneder etter Oslo Kringkaster.

Hele kringkastingsledelsen, telegrafverket og regjeringen var på plass, og det hele gikk på direkten.

Det var viktig for Norge å få på plass en sender lengst nord i landet, og det var flere grunner til det. For det første var det et sterkt ønske om full dekning for allmennkringkastingen.

Men det lå også politiske interesser bak, for eksempel så man det som viktig å bygge opp en norsk identitet blant kvener og samer – for å demme opp for mulige finske interesser i nordområdene. Og i øst lå den store Sovjetunionen som en truende skygge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark