Hopp til innhold

Mangler kompetanse på kontroll av satellittbruk

Sysselmannen på Svalbard kontrollerer ikke hvilke data som hentes ned av SvalSat, og sendes ut i verden.

Illustrasjon SvalSat

Illustrasjon: Svalbard er den eneste plassen i verden hvor man kan hente ned data hver gang satelitter i polar bane passerer. NRK kan bevise at data herfra har blitt brukt til krigsformål – i strid med Svalbardtraktaten.

Foto: Nordisk Film

Odd Olsen Ingerø

Odd Olsen Ingerø.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er sysselmannen på Svalbard som har ansvaret for å kontrollere om satellittvirksomhet på øygruppa bryter Svalbardtraktaten.

I dag er det omtrent 100 satellitter som styres fra – og laster ned data på – ulike steder på Svalbard. En virksomhet som er bygget opp i løpet av 10 år.

NRK har dokumentert at amerikanske militære styrker bearbeider værdata fra Svalbard for krigføring i Midt-Østen .

Militær etterretning i USA, Taiwan og Sør-Korea bruker også satellittdata som lastes ned og styres fra Svalbard, til tross for at Svalbardtraktaten sier at øygruppa ikke skal brukes i krigsøyemed.

Kontrollerer ikke datastrømmen

Sysselmannens tilsyn skjer i form av varslede tilsyn et par ganger i året. Da er det først og fremst kontroll av konsesjonsbetingelser knyttet til hvilke satellitter stasjonen kommuniserer med – og ikke innholder av data som kontrolleres.

Fra kilder som har ansvar for kontrollen blir det opplyst at det er ingen kontroll av innholdet av datastrømmen via fiberkabel til kunder over hele verden.

– En betydelig oppgave

Sysselmannen har ikke god nok kunnskap til å kunne kommentere enkeltsatellitter, og innrømmer at kontrollen av innholdet av data ikke er omfattende.

– Det sier seg selv at det er så store mengder at man ikke driver med gjennomgående kontroll av innholdet i det som tas ned. Det er ikke noen enkel oppgave dette, og det krever at man tar tilsynet på alvor. Akkurat det er en ganske betydelig oppgave for oss, sier sysselmann på Svalbard, Odd Olsen Ingerø.

– Hva med nedlasting av høyoppløste bilder?

– Det skal ikke foregå. Jeg kan ikke disse reglene i detalj, men det finnes konsesjonsvilkår for hvilken oppløsning bildene kan ha. Og det lar seg teste ved stikkprøver.

– Har dere kontroll i forhold til funksjonen dere er satt til å gjøre?

– Jeg mener det er lite, om noe, som tyder på at det skulle foregå noen ulovlig virksomhet her nå.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark