Hopp til innhold

Innføring i Finnmarksløpet

Her finner du det meste du trenger å vite om Finnmarksløpet.

Løpet består egentlig av to løp, ett på 500 kilometer, og ett på 1000 kilometer. Begge løpene starter samme dag fra Alta.

Det lengste løpet går tvers over Finnmark til Kirkenes i øst, før man snur og kjører delvis den samme ruta tilbake til Alta. Det korteste løpet kjører stort sett på Finnmarksvidda.

Hvile

Løperne må forholde seg til ganske mange regler under løpet. Blant annet må løperne ta ut en viss mengde hvile underveis.

  • I det korte løpet må løperne ta ut 20 timer hvile, hvorav 6 skal tas ut på sjekkpunktet Jergul. Disse 20 timene skal tas ut i hele minutter.
  • Det lange løpet har to obligatoriske stopp. En 16 timers hvil som må tas ut mellom Joatka og Karasjok, og en 8 timers stopp som må tas ut i Karasjok.

Det er først når alle løperne har tatt ut de lange hvilepausene at man kan begynne å se hvordan løperne ligger an.

Utstyr

Det er strenge regler på hva man skal ta med av utstyr, og hva og hvordan man kan bytte, eller ta med seg nytt utstyr underveis i løpet.

På sjekkpunktene har løperne en depotplass hvor handlere kan plassere nytt utstyr, eller hente utstyr løperne vil legge igjen. Dette kan for eksempel være anker, dekken, plett batteri, potesalve og brennstoff til primus.

Deltakere

116 deltakere, fra 17 nasjoner deltar i årets Finnmarksløp. Av disse deltar 44 i det lengste løpet, mens 72 deltar i det korte. 43 av deltakerne har aldri deltatt i Finnmarksløpet før.

Spenning

Det meste kan skje under løpet, man vet for eksempel ikke hvordan været kommer til å bli. Man kan heller ikke med sikkerhet si hvor lenge løpet kommer til å vare.

Løpet høres kanskje ikke ut som en publikummagnet, men etterhvert som løpet utvikler seg bygges det opp mye spenning. Og selv om løperne bruker en uke på å komme i mål på det lengste løpet, er kan det til slutt være tilfeldigheter som avgjør hvem som kommer først i mål.

Det er mye taktikk inne i bildet, men også flaks og utholdenhet er ekstremt viktig. Og ikke minst velfungerende og motiverte hunder.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark