Hopp til innhold

– Paradoks at Sametinget ikke har klimaplan

Sametinget vil ha mindre klimautslipp, men de har ingen egen plan for hvordan det skal gjøres.

Sametinget

Sametinget vil ha mindre klimautslipp.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Naturvernforbundet i Finnmark mener det er et tankekors at Sametinget vil ha mindre klimautslipp, men likevel ikke har en egen plan for hvordan det skal gjøres.

De maner til at alle skal være varsom med klimaet og redusere utslippene.
Men så har ikke Sametinget selv en overordnet klima- og miljøplan.
Og det igjen fører jo til at vi ikke kan måle hvorvidt de har oppnådd sine mål, eventuelt blitt dårligere eller bedre, sier leder i Naturvernforbundet i Finnmark, Vera Eriksen.

Mens Eriksen mener det 20 år gamle Sametinget er overmodent for en klimaplan, ser ikke rådsmedlem i Sametinget, Vibeke Larsen, at dette er deres oppgave.

– Sametinget er jo ikke som et fylke eller en kommune med et begrenset geografisk område vi har utøvende makt over. Vi er jo et politisk organ.

Larsen påpeker at Sametinget spiller en helt annen rolle i utførelsen av klimapolitikk, og at den er å presse regjeringen og Stortinget på klimautfordringene.

I følge Larsen er det umulig å sette mål for klima og hvordan utfordringene håndteres i Sàpmi, slik Eriksen og Naturvernforbundet i Finnmark ønsker.

Onsdag holder regjeringens klimakutt-møte for å se hvilke konkrete tiltak som skal sørge for at Norge oppfyller sine klimaløfter.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark