En
har gjort for , viser at torskefileten du finner i norske dagligvarebutikker holder langt fra optimal kvalitet.Nofima-forskerne sammenlignet torskefilet fra matbutikker med torsk som var fisket, behandlet og lagret under optimale forhold.
Et smakspanel vurderte blant annet torskens farge, lukt, smak og konsistens.
- Disse testene sier ingenting om hvorvidt fileten smaker godt eller dårlig, det må forbrukeren selv avgjøre. Men vi fikk nedslående resultater for den kjøpte fileten. Den var høyst sannsynlig yngre enn tolv dager, men likevel av dårlig kvalitet, sier
.- Les også:
Høyere bakterieinnhold
Det ble også gjort mikrobiologiske tester for å måle bakterieinnholdet i torskefiletene. Butikkfisken kom ikke godt ut i disse testene, og i flere av filetene fant forskerne betydelig høyere bakterieinnhold enn det som er grenseverdien.
- Om fisken kokes eller stekes godt, er det ingenting i veien for å bruke fiskefilet selv om bakterieinnholdet er høyt. Men forbrukerne vil selvsagt ha så god vare som mulig. Noe skjer fra fangst til butikk som gjør at fileten ikke holder seg like lenge som den kunne. Dette gjenstår å finne ut, sier Østli.
Nå er Nofima i kontakt med flere fiskefiletbedrifter for å se på hvordan de kan forbedre holdbarheten på torskefilet i dagligvarebutikkene.
- Les også:
Studien var finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). Nofima er et oppdragsfinansiert forskningskonsern.
- Sulten? Sjekk oppskriftene på
- Mer forbrukerstoff på