Hopp til innhold

Surströmming kan bli ulovlig

EU-regler gjør at den tradisjonelle og særegne svenske retten kan forsvinne fra markedet.

Surströmming

Om to år kan det bli umulig å oppdrive bokser med surströmming.

Foto: Maja Suslin / Scanpix

EU-regler kan føre til at den verdenskjente svenske retten Surstömming, som du enten hater eller elsker, kan forsvinne om to år .

Hvis du legger sild i sterk saltlake noen dager, og deretter flytter den over i tette tønner som du lar stå i sola, begynner fisken å gjære.

Hvis du så lar silda stå på tønnene i 15-18 graders varme i opp til 8 uker, da har du Surströmming. Fisken, sammen med litt lake flyttes så over i hermetikkbokser og kjøres ut til butikkene.

Dette er en tradisjonell delikatesse i Sverige, spesielt i nord, og mange nordmenn har også lært seg å like denne spesielle retten. Andre som har gjort seg erfaringer med surströmming har hatt mer negative opplevelser, og liker ikke boksene med gjæret fisk i det hele tatt.

Man kan aldri bli syk av strömming ettersom man spiser det så sjelden.

Ruben Madsen i Surstömmingsakademien om miljøgifter i surströmming

EU kan sette en stopper

Men mørke skyer samler seg rundt sildefisket i Nord-Sverige. Mange svenske gourmeter er bekymret. Om to år kan fisket etter silda som brukes i produksjonen av surströmming være ulovlig.

Og dersom tilgangen på sild forsvinner, fryktes det at også kunnskapen om produksjonsprosessen forsvinner.

I dag lever fisket på nåde fra EU, fordi det finnes PCB og dioxin i havet hvor silda fiskes. Sild er en fet fisk, slik som laks, og i fettet lagres disse miljøgiftene.

Derfor tillater egentlig ikke EU fisket, og om to år er det slutt på avtalen som sier at sildefisket i nord har dispensasjon fra reglene.

Da kan EU sette en stopper for fisket. Og uten sild blir det ingen surströmming.

Uegnet på fly

Visste du forresten at Stockholms hovedflyplass Arlanda ikke tillater at surströmming sendes som flyfrakt? Det er nemlig en viss fare for at gjæringsprosessen kan få boksene til å eksplodere .

Og i 2006 måtte et tysk ektepar erstatte bagasjen til samtlige medpassasjerer da boksen de hadde i bagasjen eksploderte i lasterommet på flyet de satt i. Flyet måtte gjennom en tre dager lang rengjøringsprosess.

Går til motangrep

Men tross problemer med distribusjon, og ikke minst avfallshåndtering, er det mange som vil bevare den spesielle tradisjonen.

I Sverige har entusiastene ingen planer om å gi seg. Bransjen samler seg til motangrep, med målsetning om å forlenge dispensasjonen.

– Vi har to år på å finne gode argumenter, og jeg tror vi kommer til å klare det, sier Ruben Ulvön, ordfører i Surstömmingsakademien.