Hopp til innhold

Her ble skoletrusselen publisert

Det åpne nettstedet 4chan.org har ingen regler, og hvem som helst kan publisere hva som helst.

Faksimile fra nettstedet 4chan.org

Trusselen mot Kongsbakken skole i Tromsø ble publisert på dette nettstedet.

Foto: Faksimile: 4chan.org

Kongsbakken videregående skole

Kongsbakken videregående skole i Tromsø var stengt fredag på grunn av en trussel som ble publisert på 4chan.org.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix

Nettstedet hvor trusselen mot Kongsbakken videregående skole ble postet på, 4chan.org , er et av de største diskusjonsnettstedene på nettet.

Nettstedet er er såkalt «imageboard», hvor brukerne publiserer et bilde sammen med en kort tekst.

Her kan hvem som helst legge inn hva som helst – noen av de populære kategoriene er tegneserier, musikk, fotografi, pornografi og våpen.

Ingen regler

Det mest populære underforumet er /b/. Her er det ingen regler, men man kan bli utvist for å publisere ulovlig typer innhold, personlige opplysninger eller oppfordringer om krenkelser. /b/ har 18 års aldersgrense.

Men siden det meste av publiseringen er anonym er ikke modereringen av nettstedet særlig effektiv. Nettstedets grunnlegger har uttalt at «kraften ligger i at nettstedet dikterer sine egne standarder» .

Kultstatus

I følge samme person ble det i juli 2008 publisert mellom 150.000 og 200.000 innlegg hver eneste dag på underforumet /b/. Det er veldig mange innlegg, og det er veldig mange som er innom nettstedet.

Derfor har også dette forumet ganske mye innflytelse, og mange av morsomhetene du har sett på youtube, eller mottatt på e-post, kommer nettopp derfra. For eksempel oppsto fenomenet lolcats på /b/.

Nettstedet fått en slags kultstatus, og flere ungdommer NRK har snakket med kjenner 4chan.org godt.

Generasjonskløft

Men selv om ungdom har kjennskap til nettstedet er det nok ikke så mange av foreldrene deres som kjenner til det.

– Det er nokså vanlig. Det er en generasjonskløft innenfor dette. Vi som har jobbet med dette en stund har fulgt nettstedet siden det ble opprettet i 2003, så dette er et av de eldre, etablerte nettstedene. Men det er mange som aldri har vært borti det, og aldri vil komme borti den typen nettsteder, sier Frank Stien i Telenor Sikkerhetssenter.

Trussler mot Kongsbakken skole i Tromsø

Dette er trusselen, bildet som ble publisert på /b/.

Sjekker kommunens server

Nå forsøker politiet å finne ut hvem det var som publiserte trusselen mot Kongsbakken på dette nettstedet.

I følge aftenposten.no har politiet gjennomgått Troms fylkeskommunes dataserver, for å se om det er noen av elevene ved Kongsbakken som har laget trusselen. Alle elevene har sin egen bærbare pc, som de er utstyrt med fra skolen.

– Ofte finnes de som står bak slike meldinger i nærmiljøet rundt målet, så det er absolutt relevant å sjekke loggene for å se om man kan finne noen sammenheng der, sier Stien.

Dataeksperter i Kripos arbeidet hele fredagen med å gå igjennom logger og spore IP-adresser for å forsøke å finne ut hvem som sto bak, skriver nordlys.no .

– Det er et ekstremt tidkrevende arbeid, og har så langt ikke gitt resultater. Først et stykke ut i neste uke vil dette arbeidet være avsluttet, sier politimester Truls Fyhn.

Kan være vanskelig å få ut informasjon

Det kan også være at det er mulig å få ut informasjon fra selve 4chan.org.

– I utgangspunktet er alt anonymt, men det er i blant mulig å finne ut hva som har skjedd. Hvis det er direkte kriminalitet involvert er ofte de som driver slike steder interessert i å samarbeide med politiet, sier Stien i Telenor.

Men det er ikke alltid slike anonyme nettsteder er samarbeidsvillige. Mange av dem har korte logger, nettopp for å unngå etterforskning, forteller Stien.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark