Hopp til innhold

Slik har kua det i 22 minus

Mange av landets nye fjøs er hverken isolert eller oppvarmet.

Video nsps_upload_2010_1_7_20_9_55_188.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Gårdbrukere i Finnmark er vante med sprengkulde om vineteren. Men hva med kyrne?

Bonde Anbjørg Holm Varsi Fra Sirma i Tana kommune har valgt å la kyrne sine bo i en uisolert fjøs.

De siste dagene har temperaturen i Sirma ligget på rundt 30 minusgrader, og med kyrnes selv som eneste varmekilde er det er bare noen grader varmere inne enn ute.

Vi tok turen for å høre hva kyrne syns om å tilbringe vinteren i en kaldfjøs.

Kyrne oppfører seg som vanlig

Gradestokken i Anbjørg Holm Varsis fjøs i Tana viste 22 minusgrader i januar 2009

Gradestokken i Anbjørg Holm Varsis fjøs i Tana viste 22 minusgrader da NRK var på besøk.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Temperaturmåleren inne i fjøset viser 22 minusgrader, og det er nok ikke mange av oss som misunner kyrne tilværelsen uten varmekilde.

Men kyr er som kjent ikke mennesker, og melkebonden Annbjørg Holm Varsi merker ikke noe til at kyrne hennes er plaget av kulda.

– Jeg tror kyrne trives. De har de samme bevegelsesmønstrene, de spiser det samme, og har samme adferdsmønster. De ligger, spiser og står som vanlig. Jeg tror de har det godt.

– Kyr fryser nesten aldri

Og i følge veterinær Marit Sandersen i Vadsø er det ikke noe problem for kyr å ha det så kaldt.

– Dyr på størrelse med voksne kyr fryser nesten aldri, det skal bli veldig kaldt før de tar skade av kulde. Hvis det er skikkelig kaldt og de ligger i trekk kan de få frostskader på utsatte steder, slik som på spenene, men de trenger ikke nødvendigvis å fryse.

Du har sikkert selv merket at fingrene og beina blir kalde når du fryser. Det skjer når kroppen omdirigerer blodet til hjernen og vitale organer. Etter hvert kan kroppen begynne å skjelve, for å skape varme.

Dette skjer ikke hos voksne kyr før temperaturen kryper ned på 25 minusgrader, og som vi jo vet er det langt fra å skjelve til å ta skade av kulden.

– Det er fullt forsvarlig for kyr å oppholde seg i trekkfrie omgivelser i temperaturer ned til minus 25 grader, så fremt de fores godt, får vann, godt stell og har tørre liggeplasser, sier Sandersen.

For kalver er situasjonen en helt annen, akkurat som våre barn tåler de mindre kulde enn foreldrene. Kalvene bør optimalt sett være i omgivelser med mellom 10 og 20 grader, og begynner å fryse allerede ved null grader. Derfor har de fleste kaldfjøs egne områder for kalvene, med et helt annet klima enn resten av fjøset.

Lettere fjøsstell

Holm Varsi er en av noen få melkebønder i Finnmark som har valgt å satse på kaldfjøs. Og når temperaturen ute kryper ned mot tretti grader som i dag, byr det på både fordeler og ulemper for gårdsdriften.

– For vår del er det lettere å jobbe de dagene er kaldt. Det er mindre for oss å gjøre her inne når møkka som skal ryddes er frosset, og den fryser med en gang. Vi skraper ut møkka med traktor, for å få bort ujevnheter og is. Når kvigene er i brunst, hopper de på hverandre, og da er det best å ha et jevnt underlag.

Og at brunsten fortsatt er i behold, kan man nok ta som et tegn på at kua trives i den kalde fjøsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark