Hopp til innhold

- Bergensk mest irriterende

En av fem nordmenn synes bergenserne har den mest irriterende dialekten. På andreplass er nordlendingene. Best likt er sørlendingene.

I en landsomfattende undersøkelse InFact har utført for PurDialekt mener 19,7 prosent at bergensere er de mest plagsomme å høre på.

Nordlendingene på andreplass får 12 prosent av stemmene, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå .

På plassen etter følger følger stavangersk (11,2 prosent), trøndersk (9,4 prosent) og bærumsk (7,8 prosent).

Norges minst plagsomme dialekt finnes på Sørlandet. Kun 4,7 prosent av nordmennene lar seg irritere av bløte konsonanter.

- Elsker dialekter

Markedsansvarlig Torstein Wollner i PurDialekt, som har som formål å fremme dialektmangfoldet i Norge, tror ikke brukerne av de minst likte dialektene blir mindre patriotiske av dette.

– Folk flest elsker dialekter, særlig siden den røper så mye av en persons identitet og tilhørighet. Men særlig humoraspektet i det er populært. Parodier og imitasjoner av folk med markante dialekter går aldri av moten, sier Wollner til nyhetsbyrået.

Stereotyper og Mette Marit

Dialektforsker Øystein A. Vangsnes ved Universitetet i Tromsø tror undersøkelsen avspeiler avstander i landet.

- Nord-Norge er langt unna og nordnorsk er fremmed for mange i det sentrale Østlandsområdet, bemerker han.

- I tillegg kan det ha noe med stereotyper å gjøre. Bergensk stikker seg ut og signaliserer sterk bypatriotisme som mange kanskje oppfatter som arroganse. I Nord-Norge er man også er kjent for å være litt stor i kjeften.

Samtidig understreker han at han ikke kjenner til hvilke kriterier som er lagt til grunn for undersøkelsen og at den derfor er vanskelig å kommentere.

Han tror derimot at mange har positive assosiasjoner til Sørlandet.

- Er det mange fra Østlandet som har svart, så har kanskje mange av dem et nærmere og positivt forhold til Sørlandet som et feriemål. En skal kanskje heller ikke se bort fra en viss «Mette-Marit»-effekt, avslutter forskeren med et smil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark