Hopp til innhold

Stakk hunder med kniv

Harald Tunheim har anmeldt reineier etter en blodig episode med kniv i treningsløypa.

Video nsps_upload_2009_12_18_20_15_50_1892.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Harald Tunheim

Harald Tunheim har anmeldt reineieren som knivstakk hundene torsdag. Bildet er fra Finnmarksløpet 2009.

Foto: Vibeke Lund Pettersen / NRK

Torsdag var de kjente hundekjørerne Harald Tunheim og Arne Karlstrøm på treningstur mellom Soulovuopmi og Gargia. Med seg i spannet hadde Tunheim en journalist fra nordlys.no.

Med på turen var også elever fra Øytun Folkehøgskole.

Følget hadde akkurat startet ut da Tunheim oppdaget noen rein som var bundet fast til et gjerde, bare et par meter fra løypa.

– En reindriftsutøver sto like ved dyrene. Jeg stoppet opp og gikk fram til vedkommende for å finne ut hvordan vi kunne komme oss forbi uten at det skulle bli konfrontasjon mellom hund og rein. Vi kom fram til at han skulle sette skuteren mellom løypa og reinsdyrene, sier Harald Tunheim til nordlys.no .

(På nordlys.no kan du også se bilder fra episoden)

Video nsps_upload_2009_12_18_12_35_22_1825.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Hundene dagen etterpå.

Hunder nappet i reinsdyr

Tunheim hadde hjelp fremst i spannet da han passerte, men likevel kom et par av hundene seg bort til en av reinene, og nappet det i pelsen.

I løpet av kort tid fikk man hundene bort fra reinen, og Tunheim fortsatte. Men etter et par hundre meter hørte han roping bakfra, og stoppet spannet.

Det viste seg at to av hundene i det bakerste spannet hadde store knivkutt i hode og nakke.

– Ifølge eleven som førte sleden, hadde også hundene hennes gjort et utslag mot reinsdyrene og personen ved reinene skal ha fektet etter hundene med kniv, sier Harald Tunheim.

Har anmeldt forholdet

Han ser ikke på episoden som et uttrykk for konflikt mellom hundemiljøet og reindriftsnæringa, men mener det var en uheldig enkeltepisode. Likevel synes han episoden var så alvorlig at han har anmeldt forholdet.

– I løpet av mer enn 20 år som hundekjører har jeg ikke opplevd maken. At reinsdyrene var bundet fast så tett opp til løypa var i utgangspunktet svært merkelig. Å velge å bruke kniv framfor å prøve og løse problemet på annet vis er rett og slett over streken, sier Tunheim.