Hopp til innhold

Oppdrettsfisk truer villaksen

- Nå bør oppdrettsnæringa ta i et tak, mener Bellona.

Oppdrettslaks

Rømmninger fra norske oppdrettslaks øker. Bellona krever at oppdretterene tar ansvar for villaksens skyld.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Rømningen av fisk fra norske oppdrettsanlegg øker. Ifølge fiskeridirektoratet er det fram til i år meldt om flere rømninger enn i hele fjor tilsammen.

I år er det rapportert om over 370 000 rømte oppdrettsfisk.

- Kan utrydde villaksen

- Rømt oppdrettslaks har potensial til å utrydde villaksbestanden i Norge, det sier fagansvarlig for havbruk hos Bellona, Marius Dalen.

- Rømt oppdrettslaks og vill-laks formerer seg sammen, da får man overført oppdrettsegenskapene over i vill-laksbestanden. Dersom dette skjer i år etter år, så vil man få en vill-laks som er likere oppdrettslaksen som er dårligere egnet til å overleve i sitt naturlige miljø. Og på sikt kan det utrydde vill-laksbestandene slik vi kjenner de i dag, sier han.

- Bør ta ansvar

Marius Dalen mener at oppdrettsnæringa nå bør forebygge i mye større grad:

- Tydeligvis var det et heldig år i fjor, og nå ser vi at rømningene går opp igjen til mer normale nivåer. Så her må myndighetene og næringa ta i et skikkelig tak slik at rømningene ikke øker ytterligere.

Og nettopp næringa bør ta seg sammen ifølge Dalen.

- Det holder ikke at det er dårlig vær for ekspempel som gjør at fisk rømmer, for dårlig vær har vi langs norskekysten, og det må anleggene kunne håndtere, avslutter Dalen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark