Hopp til innhold

240 barn får ikke hjelp

Tromsø kommune bryter fortsatt Opplæringsloven.

Elever i barneskolen må fortsatt vente ett år på utredning og hjelp fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste i Tromsø kommune .

I løpet av et halvt år er køen totalt sett redusert med 30 barn, men fortsatt står 241 igjen på venteliste. 40 av disse er førskolebarn. Her er ventetiden noe kortere.

Uakseptabelt også for oss

Enhetsleder for PPT i Tromsø, Anne Lium Berger, sier de jobber målrettet hver dag for å få køen ned.

- Vi er på rett veg, men ventetiden er fortsatt uakseptabel lang, sier Lium Berger til NRK.

Stort arbeidspress

Når barn ikke klarer å tilpasse seg skolen, eller når de får problemer med å lære seg å lese og skrive, vil det ofte være behov for at PPT utreder elevens problemer.

Hensikten er å finne gode og riktige løsninger for barnet. I dag har hver av de ansatte på PPT i Tromsø mellom 40 og 60 slike saker de jobber aktivt med, opplyser Lium Berger.

- De ansatte står på hver dag for få ned køen. Vi har hatt en massiv dugnad på PPT, sier hun.


Bryter loven

Tall fra Grunnskolens Informasjonssystem viser at 40.000 grunnskoleelever hadde behov for tilpasset opplæring eller spesialundervisning i fjor. I følge Opplæringsloven har barn rett på det.

I 2006 førte Fylkesmann i Troms tilsyn med Tromsø kommune og avdekket at de brøt Opplæringsloven.

Ventetiden ved PPT var da to år. Kommunen fikk pålegg om å lukke avviket, det vil si at de måtte få ventetiden ned til mellom fire og seks måneder.

Ingrid Hernes er utdanningsdirektør og sier at de på bakgrunn av NRK sin sak vil ta kontakt med kommunen.

- Vi kan ikke som tilsynsmyndighet se på at dette skjer. Vi snakker om barn som har rett til en god skolegang, sier Hernes.


Positiv framtid

Anne Lium Berger er nytilsatt ved PPT i Tromsø. I løpet av den siste tiden kan hun se at det har skjedd en god del positive ting.

- Antall henvisninger har gått ned og det tror jeg også skyldes at skolene har blitt flinkere, og økt sin kompetansen innenfor fagfeltet. Når vi får færre henvisninger, får vi også tid til flere saker og tunge saker, sier hun.


Da NRK tok opp saken med lange ventetider på PPT i Tromsø i mai i år sto det 277 barn i kø. Barneombudet reagerte sterkt på dette og mente situasjonen i Tromsø var uholdbar. Han meldte forholdene inn for FN.

Mer om temaet:

300 barn i PPT-kø

Lærere sliter

- Ministeren må svare

Foreldre shopper skoler

Flere nyheter fra Troms og Finnmark