Hopp til innhold

Sysselmannen griper inn

Beordrer aksjonistene fjernet.

Greenpeace-aksjon i Svea
Foto: Greenpeace

Sysselmannen på Svalbard har nå forkynt vedtak om at demonstrantene fjerner seg.

Aktivister fra Greenpeace stanset i dag lasteanlegget ved Sveagruva, og gruveselskapet taper rundt 145.000 kroner i døgnet dersom aksjonen vedvarer.

Mottatt anmeldelse

Assisterende sysselmann Lars Fause sier at de nå har mottatt anmeldelse fra Store Norske.

Lars Fause, assisterende sysselmann på Svalbard

Lars Fause, assisterende sysselmann på Svalbard.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Så langt i dag har vi fulgt med på det som har skjedd, og i ettermiddag fikk vi anmodning fra direktøren i Store Norske om å fjerne disse aksjonistene fra området deres, sier Fause.

– De befinner seg på privat grunn, og er til hindrer for lovlig ferdsel. Det Sysselmannen nå vil gjøre er å sende ut polititjenestemenn, og forkynne et vedtak der demonstrantene etter politiloven plikter å fjerne seg fra stedet. Dersom de mot formodning nekter dette, vil hver og en påta seg et personlig straffeansvar som vil bli gjort gjeldende senere mot dem.

Like før klokka 22 har Fause akkurat vært i Svea.

– To personer har tatt opphold i kontrollrom, som styrte lasteanlegget. De fikk vi til å fjerne seg, og har forlatt anlegget. Det er nå fire personer igjen på toppen av kranene, og en person som er litt mer løst rundt i området. De har frist til klokka 8 i morgen tidlig med å fjerne seg. Jeg har også hatt en lang dialog med aksjonslederen, og han har også fått forkynt samme pålegget, sier Fause.

– Personlig straffeansvar

Like etter klokka 16 fredag, er forberedelsene i gang, sier Fause.

– Vi holder på å forberede dette tiltaket, og i første omgang er det snakk om å forkynne dette, så får vi se videre.

– Hvis man ikke etterkommer politiets pålegg, er det snakk om personlig straffeansvar som gjelder, og det valget får hver og en ta for seg selv, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark