Hopp til innhold

Slått til ridder

Mari Boine hedret med St. Olavs orden i dag.

Video nsps_upload_2009_9_28_18_18_36_2703.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dekorasjonen ble delt ut av fylkesmann Svein Ludvigsen i Troms, på vegne av Kongen.

I dag klokka 12 ble multikunstneren Mari Boine slått til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden på Tromsø Museum.

– Jeg har ikke ord for det. Det er stort for en som kommer fra et bittelite sted. Det er utrolig å få denne prisen, også fordi jeg har vært kritisk til øvrigheten. Det er kanskje et tegn på at ting går fremover, sier den nyslåtte ridderen Mari Boine.

Jeg håper at jeg får prisen ikke bare fordi jeg synger pent og er kjent, men også på grunn av det jeg uttrykker.

Mari Boine

Takket tidligere kunstnere

Utdelingen foregikk på Tromsø Museum, med 70-80 festkledte tilhørere. Der hedret hun foregående samiske kunstnere.

– De som kom før meg, de som engasjerte seg politisk da jeg ikke brydde meg. Det dere gjorde åpnet for mitt arbeide. Jeg takker dere som har tatt vare for joiken, og betalt den prisen man betaler for å ta vare på «jævelens verk» (sagt om joiken – hør radiodokumentaren under, journ. anm.), sa Boine til humring fra salen.

Hør radiodokumentaren om Mari Boine fra 2003: «Jævelens verk»

Har skjedd mye

Hun fortalte i takketalen om at hun har møtt mye motstand mot sine samiske uttrykk. Blant annet i sin egen familie og i det norske embedsverket.

– Ja, det gjorde vondt noen ganger. Men det herdet meg også, og gjorde meg mer og mer bestemt på å bruk mitt talent, talentet som gudene hadde valgt å gi meg. Jeg ville bygge ned fordommer og selvhatet som holder folk nede, sa Boine.

Sterk samisk stemme

Mari Boine

Mari Boine strålte under utdelingen.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Boine ble foreslått som kandidat av professor Ole Henrik Magga, professor Tove Bull, artist Jan Gabarek og direktør Marit Anne Hauan ved Tromsø Museum. Tove Bull forklarte:

Vi foreslo Mari fordi hun har en sterk samisk stemme, og har hatt det i 20 år. Samtidig som hun hele tiden har vært klar på at hun forteller sin egen historie, mener vi at hennes budskap har fått sterke politiske konsekvenser og at hun har hatt stor betydning for at den samiske bevisstheten har blitt sterkere de siste årene.

– Hun er den mest anerkjente samiske kunstner i vår tid, sa fylkesmann i Troms Svein Ludvigsen i sin begrunnelse.

Se «Store Norske» fra 2005: Mari Boine

Flere nyheter fra Troms og Finnmark