Hopp til innhold

Havet kan ødelegge for museum

Det nye kvenmuseumet som planlegges i Vadsø må kanskje bytte plassering fordi havet stiger.

Ruja Kvenmuseum

Slik er Vadsø museum, Ruija kvenmuseum tegnet på Ørtangen.

Foto: Grafikk: www.a-lab.no

Leder i plankomiteen for museumsbygget i Vadsø, Trond Skorstad, sier de ser alvorlig på en eventuell havnivåstigning.

– Vi er veldig ydmyke overfor de rapportene som er kommet, og kommer til å foreslå for bystyret at vi eventuelt går tilbake for å starte på scratch, sier Skorstad.

Tre meter høyere ved stormflo

Rapporten det siktes til er laget av Bjerknessenteret på oppdrag fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Den viser at havnivåstigningen vil få store konsekvenser i mange norske kystkommuner om hundre år, blant dem Vadsø.

Ved stormflo kan havnivået stå 3 meter høyere enn i dag i deler av Vadsø sentrum. Nå kan det altså bli endringer i museumsplanene på grunn av rapporten.

Vadsø sentrum

Tegningen viser Vadsø sentrum. Områdene nedenfor den røde linja er utsatt for havnivåstigninga, ifølge rapporten. Museet er tiltenkt ved den grønne markøren.

Foto: Vadsø kommune

Skorstad understreker at de per i dag fortsatt jobber ut fra at museet skal ligge på Ørtangen, der det er planlagt. Han sier det likevel er aktuelt at museet endrer plassering.

– Dyrere om det ødelegges

– Ja, jeg ser på det som aktuelt. Her er også det at vi jobber i Vadsø kommune med ny arealplan som tar opp akkurat det samme i forbindelse med havnivåstigning, og som drøfter det enda grundigere. hvis den kommer til samme konklusjon vil det være veldig aktuelt å flytte museet.

– Hvis vi mener det er såpass sannsynlig at havnivåstigning vil ødelegge for museet en gang i fremtida, ser vi ingen grunn til å gå i gang med det. Det vil være mye dyrere enn å starte planlegginga på nytt igjen.

Direktør på Varanger museum, Sigrid Skarstein er bekymret dersom museet ikke kan bygges der det opprinnelig var planlagt.

- Hvis de bestemmer seg for at de ikke skal bygge der, så bekymrer det meg. Men jeg mener at man bør tenke seg nøye om før man bestemmer at man ikke skal bygge. Det er jo delte meninger om det, såvidt jeg har hørt.

Må planlegges i 150-årsperspektiv

Vadsø kommune vil nå foreta en utredning for å bestemme hvorvidt det skal bli ulovlig å bygge ut i utsatte områder, blant annet på Ørtangen der museet allerede er tegnet og planlagt.

Rådmann Jens Betsi sier at må man hensyn til en slik havnivåstigning, selv om det ligger langt fram i tid.

– Museumsbygget er et såkalt signalbygg. I henhold til offentlige beskrivelser skal man planlegge det i et hundreogfemtiårsperspektiv. Og hvordan er havnivået på den tomta om 150 år?

Det må man ta hensyn til allerede nå, og hvis man skal bygge der må man gjøre de nødvendige grep, slik at bygget står der om 150 år, og forholdsvis trygt også, sier Betsi.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark