Hopp til innhold

– Må være lov å si hva man mener

Tror folk føler seg som rasister når de tar opp samiske saker.

Ingalill Olsen

Ingalill Olsen.

Foto: Arbeiderpartiet/creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en

Leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, tror folk i Finnmark ikke tør å si sin mening i samiske spørsmål. Årsaken er at mange opplever å bli stemplet som rasister dersom man er uenige.

Nå må vi tørre å ta en debatt om dette, mener Olsen:

– Hvis folk blir redde for å si hva de mener blir jeg bekymret. Da får vi gjerne en backlash og jeg tror faktisk at vi er i en slik situasjon nå. Det er bare en måte å møte dette på, og det er med åpenhet og diskusjon, og se om det går rette veien; er dette bra for det samiske samfunn og for den norske delen av befolkningen i Finnmark?

Les også:

samedebatt

Hør Egil Olli og Olav Gunnar Ballo debattere saken i radio. Programleder: Karen Marie Berg.

Ønsker å diskutere uten å bli stemplet som rasister

Den siste tiden har Ingalill Olsen drevet valgkamp flere steder langs finnmarkskysten. Nå er hun bekymret for signalene blant folk hun treffer.

Som representant for Arbeiderpartiet har hun også møtt mange som ønsker å stemme Frp, og ifølge henne er årsakene blant annet samiske saker som sametingets holdninger til mineralloven og diskusjonen om samisk selvstyre.

– Og så er det en siste ting som jeg tror nesten alle har kommentert når vi har vært inne på dette temaet: De ønsker å kunne diskutere samiske saker og ting som er viktig i Finnmark uten å få et rasiststempel i panna, og uten å bli tillagt holdninger man ikke har.

Hør fra Norgesglasset: Tidligere redaktør i NRK Sami Radio, Odd Mathis Hætta, om samisk rasisme.

– Må være lov å si hva man mener

– Jeg tror mange føler det legges lokk på debatten, og det er ikke positivt verken for den norske befolkningen eller den samiske.

Olsen mener at man nå må debattere på en skikkelig måte, uten syndebukker.

– Veldig mange er sinte. Det bekymrer meg, for jeg har sett uttrykk av undertrykt raseri, og det tenker jeg er viktig å ta på alvor. Det må være lov å si hva man mener også i dette fylket, selv om det kanskje ikke faller i god jord i sametinget.

Les også: