Hopp til innhold

Naturopplevelse søker folk

I Pasvik er det virkelig lagt til rette for at du skal kunne kose deg i ekte natur.

Hovannskoia

Hovannskoia i Pasvik. Denne kan du bruke gratis.

Foto: Finnmarkseiendommen

Navnet Pasvik har en særegen klang blant naturinteresserte nordmenn. Her er det store områder med urskog, og her finner du Norges høyeste tetthet av bjørn.

Og på toppen av alt så er det faktisk helt gratis å dra på hyttetur i denne østlige delen av Finnmark, som er kilt inn mellom Russland og Finland.

I området finner du nemlig Ødestuene, et nett av åpne koier som eies og drives av Finnmarkseiendommen . Tidligere har koiene vært brukt av tømmerhoggere, grenseoppsyn og reindriftsnæringen, men nå er de altså åpne for fritt bruk av folk flest.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du må klare deg selv

Og rosinen i pølsa, for de som vil er ute etter å oppleve naturen, er kanskje at ingen av koiene er tilgjengelige via åpne skuterløyper. Her må man altså bruke beina, ski eller kanskje hundespann for å komme frem. Koiene ligger ifølge Finnmarkseiendommen en behagelig dagsmarsj fra hverandre.

De fleste koiene har madrasser, det nødvendigste av kokeutstyr og blir forsynt med ved av Finnmarkseiendommen. Veden må du som seg hør og bør kappe og kløyve selv, og du må ha med deg mat, kopp, tallerken og bestikk.

Her finner du en oversikt over koiene (pdf)